Монтират зарядна станция за електромобили в Добрич

  • 20 април 2012 15:08

  • 1041
  • 1
Монтират зарядна станция за електромобили в Добрич
©

До месец, най-късно два, в Добрич ще бъде монтирана зарядна станция за електромобили. Това съобщи по време на пресконференция на Община град Добрич Весела Шаранкова, управител на компания, която въвежда в експлоатация мрежи от зарядни станции за електромобили в страната.

Инвестицията в Добрич е частна, но общината вече е заявила своето намерение да се работи в посока на все по-широко използване на “зелена енергия”. Това каза кметът на добруджанския град Детелина Николова.

До момента зарядни станции, 7 на брой, има само в столицата. Интерес е проявен и от други градове, като Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора. На практика обаче Добрич е вторият български град, където собствениците на електромобили ще могат да ги зареждат съвсем скоро.

По думите на Весела Шаранкова, в София официално има регистрирани 5 електромобила. За цялата страна те наброяват около 1100. Любопитен факт е, че почти 1000 от тях са в Бургаския регион. Весела Шаранкова направи уговорката, че става дума не само за коли, но въобще за електрически превозни средства – велосипеди, мотопеди, всички, които се движат на ток. Посочената бройка съдържа и конверсирани автомобили. Това са стари купета и шасита, на които са им свалени двигателите и са им монтирани батерии. Тези превозни средства са превърнати в електромобили от хора -ентусиасти, в домашни условия. По думите на Шаранкова в страната ни има регистрирани реално над 3 200 000 автомобила, като от тях над 750 000 са на възраст над 25 години и нагоре.

Старите автомобили могат да бъдат разглеждани като потенциал за бъдеща конверсия в посока на все по-широка употреба на електромобили. В нашата страна има няколко фирми, които правят конверсии, каза Весела Шаранкова. Тя допълни, че направените разработки са за пробег от порядъка на 150 км с една пълна зарядка на батерията. Нивата на зареждане варират между 8 часа – 4 часа - 2 часа или най-бързия период – от 25 минути. Зареждането може да става на станция или в домашни условия, като се използват специални стабилизатори. Към момента животът на батериите е към 3000 пълни зарядки, което е от порядъка на 450 000 км пробег.

Община град Добрич вече се е ориентирала към използването на електромобили за свои бъдещи дейности. На предстоящото редовно заседание в началото на другата седмица Общинският съвет ще разгледа и гласува предложение на кмета Детелина Николова относно възможността за участие на Общината в Сдружение с нестопанска цел индустриален клъстер “Електромобили”. Освен това е предвидено подписване на Рамково споразумение за сътрудничество.

Последвайте канала на

1041 1

Коментари 1

Добави коментар
1

2012.04.20 | 19:11

1
Пак се усвоиха едни пари по едни проекти от едни хора... толко много електроавтомобили има, и то на достъпни цени, че да се чуди и мае обикновения българин кой да си вземе.

Добави коментар

Водещи новини