Община Габрово е подготвила проект за управление на отпадъците в местността Узана

  • 10 септември 2020 16:16

  • 371
  • 0
Община Габрово е подготвила проект за управление на отпадъците в местността Узана
© Уикипедия

Община Габрово е подготвила проект за управление на отпадъците в местността Узана. Идеята е биоразградимите отпадъци да бъдат компостирани на място, а от онези, подлежащи на преработка, да се извадят всички чисти компоненти за повторна употреба. Това съобщи Миглена Въгленова от общината.

Планирано е изграждане на клетки за разделно събиране на отпадъци, снабдени със система за следене на нивото, устройство за оповестяване и гасене на пожар, соларно захранване. На част от площадките ще бъде монтирано видеонаблюдение.

Всички почивни бази в комплекса ще получат съдове за отпадъци, в които посетителите ще могат да изхвърлят разделно сметта, ще има и компостери. Предвижда се закупуване на мобилни контейнери, които да се ползват при различни събития на открито.

Десет села в Габровско преминават на по-строг режим на водоподаване

Прогнозната стойност на проекта е 781 913 лева със срок за изпълнение две години. Ако проектът бъде одобрен, дейностите ще са в партньорство с норвежкия университетски колеж за зелено развитие и регионалния иновационен център "Амбициозно Габрово".

Общината кандидатства по програмата "Опазване на околната среда и климатични промени", съфинансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Максималният размер на безвъзмездната помощ, която може да бъде отпусната по програмата, е 400 000 евро.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
371 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини