Главният секретар на МВР: Протестиращи хващаха полицаи за слабините на 2 септември, операцията ни беше перфектна

  • 04 септември 2020 16:09

  • 12574
  • 171
© Булфото (архив)

На въпроса защо органите на реда приложиха брутална сила върху граждани бих отговорил - защо протестиращите упражниха брутална сила върху полицейските служители, които по никакъв начин не ги провокираха. Това каза главният секретар на МВР Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Стефанов Иванов е български полицай, главен комисар и главен секретар на МВР от 18 декември на среща с президента Румен Радев във връзка с ескалацията на напрежение и проявите на насилие по време на гражданските протести , предаде репортер на Novini.bg

Българската полиция не пази партии и личности. Полицейските служители по най-категоричен начин показаха, че не вземат страна. Полицаи бяха удряни с български знамена, бяха бутани отдолу с дървени прътове, бяха хващани за слабините. Това не се вижда на камерите, но полицаите го чувстват, защото са живи хора. Днес бях на посещение при пострадал колега. Който желае, може да отиде и да види какви са пораженията по тестиса му от самоделно взривно устройство, заяви Иванов.

Тези момчета и момичета също трябваше вечерта да се приберат при семействата си. Защо мислите, че те симпатизират на дадена политическа сила? Не съм съгласен, че полицейските служители са извършили брутално насилие върху протестиращите. Ще бъдат извършени проверки и всеки един ще си понесе отговорността. Искам да уточня само едно нещо на тези, които протестират – когато дойде друга власт, полицаите в кордоните ще са същите. От 21 години съм полицай и винаги ми задават въпроса "Защо ги пазите тия?" Аз отговарям едно и също: "Не пазя никой. Това ми е работата".  По повод блокадите в София съм преживял много критики защо се допуска това нещо и не си влизаме в правомощията. Нормално ли е това нещо с блокадите? Нормално ли е да се замерят институциите? Трябва  ли да ме плашат, че когато дойдат на власт, ще се върнат за мен? Извинявайте, полицаите си вършат работа. Ако има сигнал за полицейско насилие, се извършва проверка. Първия път, когато имаше сигнали, не се поколебахме да накажем служителите. Смятам, че те бяха доста тежко наказани, подчерта главният секретар на МВР.

Румен Радев към МВР и ДАНС: Защо бяха допуснати провокатори в Триъгълника на властта, а мирни граждани и журналисти бяха бити?

Полицейската операция на 2 септември беше перфектно планирана и изпълнена, с минимални щети. Полицаите със своите действия предотвратиха проливането на кръв. Не ги оправдавам, но не ги и обвинявам. 12 часа ги замеряха с бомби – може и някой да е прегорял, посочи той.

Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Стефанов Иванов е български полицай, главен комисар и главен секретар на МВР от 18 декември коментира и случаите с пострадали журналисти. Прескартата не дава имунитет на никого. Това, че си журналист, не означава че трябва да чупиш, не означава, че трябва да биеш полицай или да извършваш друго престъпление. Не съм видял нито един журналист, който си върши работата, да бъде бит. Но ако хвърляш бомби или камъни по полицаите, а после покажеш карта, ще те бият, заяви той.

Полицията ползва пепър спрей, а спрейовете на протестиращите бяха с нервнопарализиращ газ. Ние максимално щадим протестиращите, защото уважаваме правото на протест, но нека не бъркаме демокрацията с анархия. Както действията на полицаите са регламентирани, така са регламентирани и действията на протестиращите. Няма мирен протест, който да е окървавен. Има една граница, която не трябва да се преминава. Колегите се справиха перфектно. Поздравявам ги за техните действия, подчерта Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Стефанов Иванов е български полицай, главен комисар и главен секретар на МВР от 18 декември.

На 2 септември всичко се промени, защото всички, които се припознават като организатори на протеста, казваха, че протестът трябва да се окървави, че с мирен протест няма да стане. Бяха направени КПП-та, но до Триъгълника на властта можеш да стигнеш от 1000 места. Ако КПП-тата са повече, ни обвиняват, че ограничаваме свободното придвижване на гражданите. Ако знаехме кои са тези провокатори, повярвайте, нямаше да ги търпим да хвърлят камъни и бомби по колегите, категоричен беше главният секретар на МВР.

80 ранени полицаи при снощните безредици, арестувани са 126 души, 60 от тях са с криминалистически регистрации, коктейл "Молотов" намерен в палатка на протестиращи

Той отрече да са давани заповеди "отгоре" да бъдат бити мирни протестиращи. Не бягаме отговорност, ако има полицаи, които прекомерно са използвали сила, ще бъдат направени проверки. Аз бих задал въпроса и по друг начин – защо мирно протестиращите не си тръгнаха? Какво още очакваха да се случи – да си свалим каските и щитовете ли? Полицаите са живи хора, заяви Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Стефанов Иванов е български полицай, главен комисар и главен секретар на МВР от 18 декември.

ДАНС работи в тясно взаимодействие с МВР. Ако сме имали конкретна информация, тези лица щяха да бъдат неутрализирани, каза председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”,. Мога да уверя българските граждани, че ДАНС си върши изцяло работата по закон. Главният секретар на МВР абсолютно изчерпателно описа каква е ситуацията на терен. Искам да поздравя МВР благодарение на техните действия не се стигна до тежки последствия, добави той.

Трябва да е ясно, че българският полицай не може да бъде поругаван по този начин. Ние сме изключително паасивни на тези протести. Пасивността ни е продиктувана главно от фака, че търсим баланса, така че да не бъдат накърнени нечии права за сметка на други, заяви директорът на СДВР Герги Хаджиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
12574 171

Свързани новини

Коментари 171

Добави коментар
Пешо чикагото

2020.09.05 | 20:40

171
Тия маскирани цървули вместо да лъжат да си кажат кой от колегите им са носели боксове. Това е начина да не излагат повече пагоните.
Винету

2020.09.05 | 20:33

170
Освен че са ги научили джандарите да бият беззащитни невинни хора са ги научили и много да лъжат. Да не се правят на ущипани мажоретки че не им утива на снараженията.
Ани Стоянова

2020.09.05 | 20:15

169
Женените полицай сигурно са си представяли че в момента жените им ловят чужди мъже за слабините. Но им се е искало протестиращи жени тях да ги ловят. Ако са ходили на околовръстното може със сигурност там да ги ловят за слабините и дори да им предлагат секс услуги.
спящите

2020.09.05 | 19:07

166
Когато провокаторите хвъргаха пиратки полицайте спяха и сигурно са сънували еротични сънища. Добре че не са сънували как акат навътре.
Гала Карамфилова

2020.09.05 | 20:01

168
За да не стават в неловко положение доведените джандари, трябва да знаят че има камери и всичко се вижда. Освен това протестиращите с телефоните снимат непрекъснато. Но такива кадри до момента няма. Сигурно по между си се опипват и се ловят за топките. Мечтите и желанията им са едно но реалността е друга.
полицай мераклий

2020.09.05 | 19:36

167
Трябва да забранят на полицайте като спят да не сънуват еротични сънища. Защото некой път може да сънуват как голи надарени мъже ги гонят и ако ги настигнат става опасно. Затова към тежкото снаражение трябва да им дават памперси.Защото да не се наложи да носят мед на протестиращите.
ИЛЮЗИЯТА

2020.09.05 | 18:59

165
Имаше жени полицай и сигурно са опипвали колегите си да видят ако са се напишкали да им дадат памперси.
говори лошо за полицията

2020.09.05 | 11:30

164
Явно на полицаите им е харесало щом не са изпучупили с палките барливите п.едерастки ръчички на болшевиките!
Ей

2020.09.05 | 09:57

163
Вие не сте народа, лумпени жалки да ви е.п.м.
Поли Ангелова

2020.09.05 | 06:18

162
Имаше и жени полицайки и сигурно са ги объркали с някой по женствен мъж.
Стефанова

2020.09.05 | 06:15

161
Приличат на манекенки и затова са ги пощипвали. Нали няма изнасилени.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини