Двата частни ТЕЦ свалят цените на тока

  • 19 април 2012 21:23

  • 1524
  • 0
Двата частни ТЕЦ свалят цените на тока
©

Американски инвеститори може да намалят цената на тока. Най-високите изкупни цени на тока от ТЕЦ у нас може да паднат. Това ще се отрази благоприятно на общия микс от цени на НЕК и като цяло да намали замисленото 10-процентно поскъпване на тока от 1 юли за крайните потребители.

Собствениците на двата частни ТЕЦ в енергийния комплекс "Марица-изток" проявяват разбиране за предоговаряне на високите изкупни цени, фиксирани дългосрочно в приватизационните им договори. Това съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев пред ТВ7.

Самите инвеститори - американските компании AES (в ТЕЦ "AES Гълъбово") и Contour Global, която купи ТЕЦ "Марица-изток 3" от италианската Enel, отчитат, че днес рисковете за инвестициите им са много по-малки, откогато са подписани договорите. "Те също се опитват да проявяват разбиране", каза Семерджиев.

Цените, фиксирани в 15-годишните договори за изкупуване на електроенергията от двете централи, често се изтъкват като причина за поредните поскъпвания на тока. НЕК изкупува електричеството от ТЕЦ "AES Гълъбово" за 126 лв. за мВтч, подобна е и цената на тока от бившата ТЕЦ "Марица-изток 3".

Ако цената на двете източномаришки централи падне, това ще доведе до по-ниско поскъпване на тока от прогнозираните 10% от 1 юли.

Последвайте канала на

1524 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини