Политолог разкри един служебен кабинет или властта би нанесла повече щети на ГЕРБ

  • 01 септември 2020 09:08

  • 1154
  • 0
Политолог разкри един служебен кабинет или властта  би нанесла повече щети на ГЕРБ
©

Оставането на ГЕРБ на власт не носи само щети, най-малкото защото го няма проблемът с евентуалния служебен кабинет на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на – това би донесло много повече щети на ГЕРБ, отколкото оставането във властта. Това мнение изрази пред БНР политологът Страхил Делийски. Според него сме достигнали повратна точка, в която каквото и да направи, ГЕРБ няма полезен ход.

Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, влизайки в процедурата за свикване на Велико народно събрание, превърна ДПС в ключов играч, тъй като доста голяма част от процедурата ще зависи от гласовете на ДПС, но би било прекалено опростена картината и прекалено лесен ребусът за решаване, ако ДПС беше единственият фактор в българския политически процес, каза Делийски в анализа си преди началото на новия политически сезон.

ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за нова Конституция и Велико народно събрание

 

Евентуалната подкрепа на ДПС е свързана с втория етап от процедурата - по свикване на ВНС. Не съм сигурен, че това е последната категорична позиция на ДПС, изтъкна Страхил Делийски по повод заявеното от лидера на партията Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино,, че няма да застанат зад нова Конституция и свикване на Велико народно събрание.

Те не подкрепят този проект за Конституция, на това мнозинство, което не означава, че няма да подкрепят друг проект, допълни анализаторът.

Вкарването на политическата система в режим на конституционната процедура не беше белег за високо политическо въображение, колкото последен опит за използването на институционалната политика в името на властовото оцеляване, отбеляза политологът.

Ще се върви по предварителния план на ГЕРБ заради идеята за печелене на политическо време и наместване на пластовете, смята Делийски.

Той открои три сфери с прекъсната връзка между тях - това са светът на официалната институционална политика, светът на протестната улица и светът на онези, които не са доволни от управлението, но си седят вкъщи и ходят на работа. „Големият проблем на Борисов е, че тези три паралелни свята не могат да се срещнат.“

„Протестът е само върхът на айсберга, онази видима част, най-шумна, перформативна част на политическото недоволство, на една много често тиха съпротива срещу начина на управление“, коментира Страхил Делийски. По думите му властта не само в лицето на ГЕРБ, а като цяло, е добре да разбере природата на това недоволство, независимо колко са масови или радикални протестите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1154 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини