Тодор Чобанов с коментар за местата в детските градини и ясли в София

  • 23 август 2020 08:35

  • 1495
  • 7
© Кадър - Нова телевизия

5-6 000 места е недостигът в яслените групи в София. Там ще бъдат и усилията ни - да бъдат изградени ясли. Това заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов в ефира на Нова телевизия по повод недостига на места в детските градини и яслите. По думите му те нямат точна статистика за това колко от малчуганите не са приети в общинските детски заведения.

Той бе категоричен, че родителите не трябва да се притесняват за това дали ще се увеличи броя на децата в групите. "Ние се придържаме стриктно към нормативите. Правим всичко възможно да се подобряват битовите условия и да се назначава допълнителен персонал", подчерта още той.

Нови места в столичните детски градини

"Не е вярно, че става дума за томбола при класиранията. Има ясни критерии. Обхванали сме по-голямата част от децата. Доближаваме се до най-развитите страни в Европа. Нашите усилия са да изграждаме нови детски заведение и да разширяваме капацитета на градините, за да могат да бъдат приети всички желаещи. В процес на изграждане са 145 обекта, инвестиционната ни програма е на стойност 65 млн. лева", подчерта още Чобанов.

По думите му общината не може да насмогне на темпа на жилищното строителство. "Инвеститорите нямат ангажимент към това, което се случва около тях. Законът за устройство на територията е много стар и това създава проблеми. Там, където има възможност да се построи детска градина - то тя ще бъде изградена. Много активни сме и постоянно предлагаме промени", категоричен е зам.-кметът на София.

На въпрос дали на 15 септември ще са задължително присъствието в детските градини, Чобанов заяви, че е задължително за 5-6 годишните, а сега тече реформа да е задължително от 4-годишните деца. За останалите е услуга и могат да отсъстват.

Тодор Чобанов заяви, че за 4 и 5 -годишните при класирания ще бъде водещ адреса на детето.

Той коментира блокадите с думите, че правата на индивида свършват там, където започват правата на другите. Т.е. не е много мъдро да се затруднява предвижването на софиянци, категоричен е Чобанов.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1495 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Виктория Мермерова

2020.08.23 | 12:45

7
Затова в нормалните държави изграждат небостъргаячи, като в тях има детси градини, магазини, паркинги, хотели и апартаменти. Така дори децата сами могат да се прибират от детските градини. Освен това на мястото на един панелен блок с изтекъл срок за годност може да се построят два небостъргача защото не заемат нмного площ.
Нора Якимова

2020.08.23 | 12:37

6
С некачествените ремонти партийните фирми превърнаха държавата в дойна крава и опитно поле за некадърници. Но това е начина да се печелят милиони от комисионни както и далавери с детските градини. Затова бързат докато са на власт да пълнят чекмеджетата със злато и тлъсти пачки с едри Евро банкноти.
спомени

2020.08.23 | 12:26

5
Никой не е вярвал че в България ще има недостик за детски градини. Дори започнаха да ги развалят масово. Сега с недостиг на място за деца в градините започна огромна корупция.
!!! ОСТАВКА !!!

2020.08.23 | 11:56

4
НАГЛИТЕ + НЕКЪДЪРНИТЕ да си ходят и да оставят на ПРОФЕСИОНАЛИСТИ да взимат правилните решения
Да бе да

2020.08.23 | 10:07

3
Как да няма томбола, като точно на този принцип се разиграват кандидатурите на децата с равен брой точки в прословутата им информационна система, която също я манипулират според кандидатите!

2020.08.23 | 09:24

2
усвояването на пари от детски градини поражда лъжи и манипулации
Бай Васо Сърбеца

2020.08.23 | 09:02

1
Гербави боклуци на въжето

Добави коментар

Водещи новини