Защитени птици загинаха при ремонт в Казанлък

Десетки трупове на защитените птици бързолети са открили природозащитници в Казанлък. Част от птиците са били буквално изгорени при планирани ремонтни дейности на надлез в града, предава Нова Телевизия.

След сигнала на екозащитни организации, за бедстващите птици има предписание към ремонтните дейности по надлеза. Част от защитените и редки видове са оцелели, след като са били закарани в спасителния център „Зелени Балкани“.

Птиците са били от колония, която дълги години обитава надлеза. При свалянето на парапетите с оксижени са изгорени гнездата им.

Птиците в Германия намаляват

„Получихме сигнал от наш съгражданин, който беше намерил бебе-птиче, и търсеше помощ при грижите за него. Ние разбрахме, че е бързолет. Дойдохме на място, направихме оглед и намерихме още едно бебе. Едното от тях е с доста сериозни изгаряния по крайниците и крилата”, обясни Ивелина Недкова от „Енимъл Хоуп” – България. Тя допълни, че за птиците се полагат адекватни медицински грижи.

В Община Казанлък са разбрали за случилото се след подаването на сигнала. Това обясни в „Здравей, България” заместник-кметът Даниела Коева. „Бяха направени проверка и обход на зоните, в които се извършват строителни дейности от еколог на общината. Последващите строителнителни дейности се наблюдават от него”, допълни тя.

Коева е категорична, че ремонтът е съгласуват с всички институции, както изисква законът.

Коментари

 1. 2020.08.14 | 11:32
  Ремонтите не могат ли да се правят, когато прелетните птици са извън България?
  1. 2020.08.14 | 11:45
   Бърза се с ремонтите, щото Вожда си отива.
 2. 2020.08.14 | 11:37
  де толкоз акъл...
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет