Код здраве: Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи

В днешния епизод на здравното предаване „Код здраве” Радина Василева се среща с две млади дами, които лекуват без престилки, апаратура или медикаменти. Вместо това прилагат силата на усмивката и добрата дума. Те са Ива Лапатова и Янита Кирова, познати сред малчуганите, преминали през някои от най-големите столични болници, като д-р Куку и д-р Пипи. Двете са усвоили един рядък талант – да възвръщат усмивките на страдащите в моменти, в които на никого не му е до смях.

От 2016 г. те създават „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи” и от тогава до днес са се срещнали с много малчугани, които са настанени в лечебно заведение по куп различни причини. Едни от тях са преминали операция и се възстановяват, на други им предстои, трети просто имат нужда от малко успокоение за рутинни процедури като вземане на кръв например. В момента Ива и Янита посещават поне по ведвъж седмично болниците УМБАЛСМ „Пирогов”, Националната кардиологична болница, Токуда и Специализираната болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев.

Снимка@Христо Русев

По думите им най-често хората в болниците ги питат „за рожден ден ли идвате” като ги видят с типичните за всеки клоун червени носове и шарени дрехи. „Истината е обаче, че ние помагаме значително за намаляване стреса сред малчуганите, на медицинския персонал да си свърши работата по-леко, понякога дори успокояваме и самите родители. С любов всичко става по-добре, това е нашата роля. А подходът ни е индивидуален към всяко дете, не ги събираме, за да им изнасяме представления, както е в театъра например”, споделят те. И се надяват, че един ден в близкото бъдеще професията медицински клоун ще бъде широко разпространена.

Какво още правят двете млади дами, от какво най-много се страхуват децата и как да действаме в ситуации, в които се страхуват от непознатото, асоциирайки го с болка – вижте в следващото видео:

Кои са днешните ни гости накратко:

Снимка@Христо Русев

Ива Лапатова е медицински клоун, мим, режисьор. Започва своите сценични изяви от 4-годишна. През 2016 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ специалност Театър на движението-Пантомима, а през 2017 г. защитава магистърска степен в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград, специалност Хореографка Режисура. През 2015 г. преминава през едногодишно обучение за медицински клоуни в УМБАЛСМ „Пирогов” с ментор Николай Николаев - Бате Николай (д-р Коко от Клиника по смехо и психотерапия). В момента следва докторантура специалност Хореография.  Владее различни театрални средства и техники като слово, клоунада, уличен театър, съвременен танц и др. Член е на Съюза на артистите в България и НЧ „Алеко Константинов 1897“.Управител е на „Арт-Метаморфози“ ООД и изпълнителен директор на Сдружение „Метаморфози“.

Янита Кирова е медицински клоун, мим, режисьор. Управител е на „Арт-Метаморфози“ ООД и председател на Сдружение „Метаморфози“. Завършва бакалавърска степен по Туризъм през 2008 г. и магистратура по Културен туризъм  през 2011 г. в СУ “Св. Климент Охридски”. Същата година е приета в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, където през 2016 г. завършва специалност Театър на движението-Пантомима. Има завършен мим-стаж “Телата-поети”, воден от Герасим Дишлиев - ученик на Марсел Марсо, както и майсторски клас по актьорско майсторство, воден от Акексис Флойд - Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA, USA, School of Drama.  Също като Ива през 2015 г. преминава през едногодишно обучение за медицински клоуни в УМБАЛСМ „Пирогов” с ментор Николай Николаев - Бате Николай (д-р Коко от Клиника по смехо и психотерапия). През 2016 г. завършва едногодишна обучителна и тренинг програма в областта на съвременния танц, разработена от Derida Dance Center. Преподава театър и арт-терапия на хора с психични разстройства в Център по психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“, гр. София. Член е на Съюз на артистите в България и НЧ „Алеко Константинов 1897“. В момента е докторант в ИБЦТ към БАН.

Гардероб на водещата:Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

 

Коментари

 1. 2020.08.15 | 14:44
  Тва е лицето на българската държава
 2. 2020.08.15 | 09:24
  Всички коментари срещу Президента и протеста са негови. Пише с плакатни букви, под различни имена и с латински букви, коментарите му са просташки и цинични. Улавия е замърсил Youtube по същия начин. Статиите му в Новини.бг съдържат лъжливи диаграми и анкети. Беше пуснал статия че Мая Манолова звъняла в 5:00 след полицейския погром на Радев за да се оплаква, той сам чул. Беше пуснал тук Троянски вируси за да наказва инакомислещите. НЕ вярвайте на Новини.бг и не влизайте в анкетите, може да са заразни.
  1. 2020.08.15 | 09:50
   Улавия си ти май. И под тази статия ли намери да тролиш на политически теми.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет