Каква е разликата между българите и плъховете? (и още няколко любопитни въпроса…)

Ето ви един любопитен факт—резултат от изследване на поведението на плъхове:

В прост експеримент, изследователи от Университета на Чикаго са се заели да докажат дали обикновен плъх ще помогне и освободи друг плъх от неприятна, ограничаваща и мъчителна клетка, ако има възможност да го направи. Отговорът е „да“. 

Свободният плъх, който периодично чува жалните викове на другаря си, се научава да отвори клетката му и да го освободи. Това му отнема известно време, но в последователните си опити, свободният плъх се усъвършенства (тоест полага усилие и отделя време). В крайна сметка освобождава другото животно, въпреки че няма възнаграждение за това. НЕ САМО ТОВА, но и получавайки малки парченца шоколад, той заделя по малко от тях и дава на пленения плъх. 

Учените достигат до неопровержимото заключение, че това, което са наблюдавали, безспорно е проява на емпатия и очевидно себеотрицателно поведение. 

Да помогнеш на ближния си, без да задаваш въпроса „аз какво ще получа/изкарам от това?“ може и да е присъщо на плъховете, но далеч надвишава възможностите на много от българите.

Признайте си. 

„Аз какво ще изкарам от това…?“

Преди 7 години, когато нейните бяха на власт, Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на беше от другата страна на барикадата, носеше потник с надпис „Шанс за Орешарски“ и дори се опита „шеговито“ (което накара много българи леко да си повърнат в устата, когато я чуха) да отговори на въпроса „#КОЙ предложи Пеевски за шеф на ДАНС“ ето така: „Аз предложих Пеевски! Ако това ще ви успокои, аз предложих Делян Пеевски за председател на Държавната агенция „Национална сигурност“. Денят беше 13 септември 2013 г. – след цяло едно лято на протести. 

Днес Манолова е протестър. Но май се оказа, че другите протестиращи много, много не я искат наоколо… 

„Аз какво ще изкарам от това…?“

Ако не беше заложено евентуалното преразпределение на властта, дали щеше да е по улиците и площадите…? Хм… кой знае? Няма как да разберем, нали?

Както и да е. Освен този въпрос, още няколко ме занимават в последно време:

...

I. КАКВО

ни говори фактът, че всяка година, когато дойде лятото (време за отпуск и туризъм), телевизиите са залети (съжалявам за избора на дума, не беше търсен ефект) от реклами на лекарства срещу разстройство? Какво ни говори това за родните курорти и туризъм…? Не, не, не—не ми обяснявайте, че това е от летните вируси, „защото е лято“ и т.н. Рекламите са с много ясно и конкретно подчертан акцент, че лирическият герой се намира на курорт, където е бил покосен от злия враг. Защото—знаете—рекламите са базирани на търсенето на дадени продукти. Търсенето се базира на… ами на опита. Какво ни говори това за „качеството“ на услугата? 

Мхм. Точно така.

О, преди да преминем към следващия въпрос, си струва да отбележа, че миналата седмица разбрахме, че новата туристическа министърка, Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и, ще лобира пред здравното министерство да се направи нещо, за да може… 

… за да може да се разреши туризмът ОТ Турция КЪМ България. 

Не знам как да го коментирам това.

Марияна Николова ще поиска от МЗ да разреши туризма от Турция към България

 

Тъпият коронавирус, а…! Ако не беше той, да се заринеме тука в турски туристи, защото, както знаем—в Турция нито имат курорти, нито море, нито плажове, нито планини, нито исторически, нито културни забележителности, нито пък са насред люлката на цивилизацията, нямат паметници на културата. Нищо. 

В този ред на мисли—какво правим с туристите от Италия, Бàли и Малдивите? Трябва да се помисли и за тях! 

#ИновативноМиЕ

***

II. КОЙ

живее в обектите за по 100 000 лв. в центъра на София, кодово наречени „тоалетни“? 

Скъпарските тоалетни в градинката "Кристал" все още не работят

 

Защото е ясно, че това не са истински тоалетни. Все пак… една тоалетна не може да струва сто бона, ако ще да е постлана със злато и диаманти. Това очевидно е тайник, бункер, може би нов мавзолей, секретна база на НАТО, на ГРУ, на ЦРУ, КГБ, ГСП, ДГД, УЕФА или поне е комуникационен център за контакт с извънземните. 

Тоя въпрос ме мъчи и искам да разбера какво има там. А и ми е подозрително, че толкова време вече не работи. Хм…

Явно е, че не са тоалетни, защото, ако това ВСЕ ПАК СА тоалетни, мили хора от Общината, мисля, че трябва да влезете в тях всичките накуп, да скочите вътре и да пуснете водата.

***

III. ДОКОГА

хората, на които работата им е да говорят по телевизора уж сериозни неща, ще ни объркват, че гледаме комедийно шоу?

Според военния ти министър, който ти се пада и вицепремиер, „Соросоидни“ НПО-та искали да вземат властта, за да въведат гей-браковете… 

Ми… баба ми, като започна да ги говори такива, ѝ скрихме ключовете от колата...

Осъзнавам факта, че има някакъв процент инфантилни електорални единици, които си умират от кеф да им плескат по челото всякакви теории на конспирацията. Наскоро четох за този тип хора (вярващите в конспиративни теории), че: 1. Ловят се за тези теории, защото това им е единственият начин да се почувстват, че все едно знаят нещо повече от другите; и 2. Конспиративните теории им пълнят главата и запълват фугите и кухините, където би трябвало да са истинските знания, но не е имало кой да им ги предаде, затова сега попиват конспирации. 

Добре, осъзнавам, че има такива хора, но цяла държава да се наблюдава това „стражари и апаши“ с измислен враг… Ако хората, на които работата им е да говорят по телевизора, имат затруднения с формулирането на позиция, без Торбалани в нея, да си репетират речите преди това пред огледалото. Помага. И някой да ги слуша, докато репетират. Ако не се превива от смях, докато тече речта, значи става и за публика след това. 

Значи, когато казах, че искам България да заприлича на Германия, нямах предвид на Германия от 30-те години на ХХ век… Нали!

Ето какво, съвсем справедливо и на място, са отбелязали от организацията „Шалом“ (а, ако имаш проблем с организациите на евреите, мисля, че можеш да спреш да четеш още сега, нищо от следващите редове няма да ти хареса. Иди си изпери свастиката, че се е зацапала):

 

И, понеже стана дума за „интересни“ исторически периоди, ето ви пример за това как историята се движи. Винаги.

Освободен евреин държи пленен немски войник. 

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет