И Съюза за стопанска инициатива подкрепи премахването на блокадите

  • 07 август 2020 14:49

  • 744
  • 5
© Булфото

За Съюза за стопанска инициатива като национално представителна работодателска организация, защитаваща интересите на микро, малкия и средния бизнес в страната, е от изключителна важност осигуряването на нормални условия за функционирането на бизнеса и за възстановяването му от кризата с COVID-19, включително осигуряване на нормалното движение и логистичното му обезпечаване в големите градове.

Това пише в отворено писмо от Съюза за стопанска инициатива изпратено до медиите по повод премахването на блокадите и палтковите лагери в цялата страна. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

"През последната седмица редица наши членове съобщиха за нови затруднения, които изпитват при обезпечаване на регулярната си дейност поради реорганизацията на движението в столицата и в някои от големите градове в страната във връзка с блокадите на възлови кръстовища. Зачитайки конституционно гарантираното право на всеки гражданин да изразява своето мнение и неговата най-ярката еманация - правото на мирни сбрания и манифестации, ние смятаме, че тези действия не следва да водят до съществено накърняване на правата и законните интереси на останалите граждани и на възможността на бизнеса да обезпечава логистично дейността си. 

Разпространението на COVID-19 и приложените мерки за ограничаване на заразата оказаха съществени неблагоприятни последици върху микро- и макроикономическия климат, като едни от най-засегнатите предприятия са именно микро-, малките и средни предприятия и самостоятелно заетите икономически субекти. Вирусът вече доведе, а предстои да предизвика и още изменения в структурата на икономиката ни, последиците от които все още трудно могат да бъдат прогнозирани.

Вижте акцията по премахване на палатковите лагери в София

Не малка част от нашите членове вече се възползваха от мерките за подпомагане на бизнеса за справянето с неблагоприятните икономически последици, като ние подкрепяме продължаването на мерките в дългосрочен план. Пред социалните партньори предстои също да оценят ефекта от прилагането на мярката за подкрепа на заетостта, придобила популярност като мярката „60/40“, и да работят по новите й параметри съобразени с актуалната микроикономическа обстановка в страната.

Според нашите анализатори от особена важност е продължаване на целенасочената политика за създаване на работещи механизми за запазване на заетостта и създаване на нови работни места, с фокус към младежката заетост, улесняване на достъпа до социални услуги, развитие на системата за образование, обучение и развитие на уменията чрез оптимално използване на осигурения за държавата ни ресурс от новите европейски програми за отговор на кризата с COVID-19: Инициативата REACT EU за преодоляване на социално-икономическите последици, по която за България са предвидени 656 млн. лева, които ще бъдат на разположение през м. септември 2020 г., както и предстоящите грантови схеми на Инструмента за възстановяване и устойчивост, по който за България са предвидени 7,730 млрд. лева. 

Съюзът за стопанска инициатива подкрепя възстановяването на движението по възловите кръстовища в големите градове и по пътищата на страната, което в описаната икономическа обстановка е от съществено значение за осигуряване на нормалното движение и логистичното обезпечаване на бизнеса и на гражданите".

Последвайте канала на

Novini.bg
744 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Докато ще ги търпим

2020.08.07 | 21:38

5
От асоциацията “ духачите и лизачите на Мутрагеньо” поздравяват всички подкрепящи съюзи, колхози и други партийни организации с предстоящата оставка на лидера им агент Буда. Главният каскет ръкопляска възторжено и отива към Софийския в компанията на главната мутра . #ОСТАВКА #МУТРИ ВЪН- ГЕРБ, БСП, ДПС, Псевдопатриоти
срамни съюзи

2020.08.07 | 15:47

3
Чудя се - тези съюзи и всякакви колективи на трудещите се нямат ли грам срам и морал, че повтарят по най-гнусен начин едни практики от социалистическото минало, когато по същия начин едни колективи подкрепяха партията кърмилница? Колко прост трябва да си, за да не се усетиш, че ставаш жалък , ама мноого жалък и предизвикваш ярост в нормалните хора, жадуващи за свобода на изразяване? Оставка веднага - тези всичките са пагубни за нас и България!
к

2020.08.07 | 16:13

4
С вашите камъни по вашата глава. Боли ли? Свиквайте да сте в трета глуха, рубладжийски предатели
HUNGRY +

2020.08.07 | 15:25

2
BISSED OFF
бизнеса си цоца

2020.08.07 | 15:25

1
европари, а хората кучета ги яли

Добави коментар

Водещи новини