РИОСВ откри голямо количество биомаса в коритото на р. Пясъчник край село Труд

Голямо количество биологична маса, натрупана в коритото на река Пясъчник край пловдивското село Труд, откри проверка на РИОСВ, Басейнова дирекция и Напоителни системи.

Проверката беше разпоредена от областния управител Дани Каназирева по повод сигналите на жители на Труд за неприятни миризми от работата на близката биоцентрала, предаде БНР.

Ето какво е убило стадото крави, пили вода от река Марица

При проверката е взета проба, за да се установи състава и евентуално произходът на биологичната маса в реката. Ще се търси дали има съвместимост с ферментационния продукт от биоцентралата. При огледа е установено също, че в коритото на Пясъчник, от страната на биоцентралата, има издълбана яма с размери около 25 метра на 8 метра, която е пълна с вода с отпадъчен характер.

Според експертите, с изкопаването на тази яма е унищожено укрепването на реката в участък от около 25 метра, като в средата водата достига до левия бряг. Не е засечено незаконно заустване.

Областният управител увери, че предстои и проверка на одобрения проект за изграждането на централата, промените, които са правени в годините и дали те съответстват на българското и европейското законодателство.

Каназирева съобщи още, че до края на седмицата се очаква положително становище за изграждане на канализация на село Труд.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет