Търсят 2,8 млн. лв. за плажовете във Варна

  • 17 април 2012 14:55

  • 1183
  • 0
Търсят 2,8 млн. лв. за плажовете във Варна
©

2,8 млн. лева са необходими за възстановяването на плажовете във Варна, разрушени и опустошени от морската стихия тази зима. Това посочи Андрей Василев, търговски директор на "Лазурен бряг,91" ЕООД и представител на концесионерите.

Специалисти са измерили точно щетите и са калкулирали необходимите средства за брегоукрепването на 7-те плажа в морската столица - Централен, Южен, Офицерски, Рибарски, на Кабакум, в кв. Аспарухово и др. Морето няма да върне пясъка след отлива и затова го възстановяваме с булдозери, обясни Василев. За всеки плаж работата отнема поне десетина дни и гълта по 30 000 лева.

Необходимо е укрепване на четирите буни, като най-засегнати от зимата се оказаха втора и трета. По асфалтирания крайбрежен път и Алея 1 има зейнали каверни и цели ями, като съществува опасност от пропадане. Концесионерите на седемте плажа са внесли новата схема в МРРБ за свободните зони, които това лято трябва да бъдат 50 на сто от цялото крайбрежие.

Още 70-80 хил.лева са необходими за укрепване на сградите на бившите централни и северни къпални. В концесионните договори няма клауза за коригиране на концесионните такси заради форсмажорни условия - посочи Василев, по повод уверението на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, че таксите могат да бъдат намалени заради щетите.

Плажът във Варна официално ще бъде открит на 25 май - с чадъри, атракции, задължителното водно спасяване и медицински пунктове, включително и нов това лято на Офицерския плаж. Водят се преговори с наематели на две-три нови заведения, включително и дискотека на Централния плаж във Варна. Две заведения на Аспаруховия плаж обаче бяха съборени междувременно.

Последвайте канала на

1183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини