Как ще бъде овладяно огнището на COVID-19 в дома за възрастни в Русе?

  • 04 август 2020 08:47

  • 389
  • 1
Как ще бъде овладяно огнището на COVID-19 в дома за възрастни в Русе?
© Bulgaria on air

Трета жертва от дома за стари хора "Възраждане" в Русе. Става въпрос за жена на 89 години, броят на заразените там остана непроменен - 90 души.

"Приключи вземането на PCR тестовете в дом "Възраждане". 72 са тестовете, които са взети от служители на персонала, а от тях 7 са положителни, като 3 са от основния персонал - една медицинска сестра и две санитарки. 4 са от помощния персонал. От служителите, настанени в болница, са санитарката и три лица от помощния персонал", обясни началникът на отдела "Социални дейности" в община Русе Катя Петрова за сутрешния блок на Bulgaria on air.

И допълни, че са изследвани 184 потребители.

"От тях отрицателните тестове са на 101. Положителните проби са 83, 24-ма от хората са настанени в болнични заведения, двама са в отпуск, а 38 са изолирани на четвъртия етаж на специализираната институция. Останалите са на вила в село Николово. Изключително динамично беше развитието на ситуацията петък, събота и неделя. От белодробната болница д-р Метев извърши визитация в петъчния ден на всички, които са изолирани и на четвъртия етаж. Обсъдихме какви ще бъдат стъпките при влошаването на състоянието на потребителите", каза още Петрова.

Трета жертва на коронавируса в старческия дом в Русе

Началникът на отдел "Социални дейности" коментира, че са обмисляли различни варианти за овладяване на ситуацията.

"Обособили сме четвъртия етаж на дома за стари хора, като етаж с 60 стаи, на който са настанени потребители с положителни тестове. Другата база, в която има положителни проби, е общинската вила в село Николово", добави още Катя Петрова.

Тя посочи, че е имало проблем с някои от хората, които не са искали да напуснат стаите си, а персоналът е положил големи усилия, за да се справи с тях.

"В крайна сметка останаха 7 човека, които са на третия етаж, а трябваше да се качат на четвъртия. Ние следваме определения план, така или иначе трябва да качим положителните на този етаж - се наложи да поканим и се отзоваха психолози от полицията, които разговаряха с тези лица. В момента със само двама от тези седем се водят разговори, за да променят стаите си", каза още Петрова.

Специалистът добави, че има и напуснали служители, но според нея това не е изход от ситуацията.

Последвайте канала на

Novini.bg
389 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
МАДАР ФАКАР

2020.08.04 | 09:43

1
ОСТАВЕТЕ ХОРАТА НА МИРА БЕ , ИЗМАМНИЦИ !!!

Добави коментар

Водещи новини