Климатиците в транспорта трябва да работят при температури над 25 градуса

Всяка вечер въз основа на метеорологичната прогноза специалисти планират кога да работят климатиците в столичния градски транспорт. При температури над 25 градуса инсталацията трябва да бъде включена. Издадена е и специална заповед на столичния кмет.

Накои от апаратите могат да се настроят за други е необходимо ръчно включване. Това обясни пред БНР Лъчезар Пеков - началник отдел “Координация, организация, контрол и безопасност на обществения транспорт”от Център за градска мобилност.

Маршрутите на градския транспорт в София са променени заради протестите

Климатиците в обществения транспорта работят на принципа на засмукване на външен въздух, охлаждане и вкарване в салона за пътници. Лъчезар Пеков припомни, че през последните години са подменени повечето транспортни средства – автобуси, тролеи и трамваи. За малкото останали по-стари се препоръчва отваряне на прозорците, за да има циркулация.

Контролът се осъществява през деня от съответните органи на ЦГМ, като се гледа не само за включването на климатиците, но и за извършването на дезинфекция – два пъти на ден. Спазват се препоръките на здравния министър, на здравните инспекции. Само през юли са извършени 2200 проверки, допълни Пеков.

Сигнали гражданите могат да подават на тел. 0700 13 233, както и на фейсбук страницата на ЦГМ.

Коментари

 1. 2020.08.04 | 03:27
  Не само е проблем климатика, но много се чувстват репресирани пътниците когато контролите не проверяват мангасарите. Ако ги проверяват не ги глобяват защото винаги пътуват без билет. затова по някога контролите трябва да бъдат наказвани, за да не ги линчуват пътниците. Те проверяват само деца, жени и възрастни безпомощни хора.
 2. 2020.08.04 | 03:20
  Освен че водачите ги не пускат, голяма глупст е в пандемията да се натискат копчетата за отваряне на вратите. Така лесно се предава заразата. Затова трябва да бъдат изолирани.
 3. 2020.08.04 | 03:15
  След като не работи значи е неизправен автобуса и водача трябва да бъде глобен. Защото умишлено не ги пускат като така икономисват нафта и това са за тях пари. Когато не работи климатика се подава сигнал до градска мобилност. Излищните контрольори може да проверяват дали работи климатика. Ако има оплаквания че не работи трябва заедно с водача да бъдат глобявани затова че не са подали веднага сигнал.
 4. 2020.08.04 | 00:35
  щото вируса ще циркулира още по успешно - ного от пътниците са без маски, а и шофьора, който в 99,9% от случаите също е без маска ще замине, минимум
 5. 2020.08.03 | 23:46
  Напротив те винаги трябва да работят калъфи обаче нали тука сме от пра ерата
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет