Започна акция по почистване на Трънското ждрело

Започна акция по почистване на Трънското ждрело и екопътеката към него, съобщи кметът на пограничната община Цветислава Цветкова.

Тридесет служители на общинската администрация, кметски наместници и членове на Трънското туристическо дружество подменят дъски и парапети на мостчетата, възстановяват изронили се стълбички по трасето, премахват опасни дървета и храсти. Работи се под ръководството на технически лица.

Акцията е предприета след подадени оплаквания от туристи за недобро състояние на съоръжението.

Три пъти община Трън провежда обществена поръчка за ремонт на екопътеката по ждрелото на реките Ерма и Ябланица.

Поради липса на кандидати и трите пъти публичното състезание е прекратено. Трънската екопътека в сегашния й вид е изградена през 2002 г. Тя е с дължина е 13,2 км, преминава през врязани в скалата тунели, водопади и водни прагове.

Маршрутът е кръгов - тръгва от трънската махала "Богоина", достига до с. Банкя, красивото Ябланишко ждрело, отново се връща в с. Банкя, върви до местността "Китка" и едноименния връх и завършва край Трън.

Над 60 пейки със сенници, информационни табла и указателни табели улесняват придвижването по трасето. Четири заслона приютяват туристите. Екопътеката продължава в Сърбия край атрактивните скали на Гребен планина.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет