Сговор на глупаци ли има за съсипването на реките и природата ни?!

  • 28 юли 2020 17:47

  • 8435
  • 0
Сговор на глупаци ли има за съсипването на реките и природата ни?!
© булфото

Един стар брадат виц гласеше: "- Колко полицаи са нужни да сменят една крушка?
- Шест. Един се качва на една маса и държи крушката, четирима държат масата за четирите края и я въртят, а пък шестият пази на вратата с пистолет в ръка да не би да дойде тока." Сетих се за него по повод на поредната екокатастрофа у нас, свързна с отравяне на водата на река Марица, в резултат на което умряха 28 крави. Собственикът на фирмата, която е изпуснала отрови над допустимата доза в технологичния отвеждащ канал, заустен в реката, носи отговорност и вина затова какво изхвърля в канала. Собственикът на животните пък носи отговорност и има вина затова къде ги води на водопой и защо точно на канала за отпадни води? Има и други глупаци в тази житейска ситуация, която хич не е виц, а те са оторизираните по закон да контролират и проверяват.

Защо настъпваме мотиката все от един и същи край

Привечер в понеделник след водопой умират 29 крави в района около Димитровград. Това става 10 - 15 минути след като около 16:30 часа животните са пили вода от канал на река Марица. Краварят ще бъде обезщетен, обеща кметът на Димитровград Иво Димов, коийто поясни също така, че става въпрос за залпово замърсяване, тъй като в района няма измряла риба.

Ясно е веществото, отровило крави край Димитровград
Вероятният замърсител, според РИОСВ Хасково, е "Неохим". Тепърва ще се установява защо собственикът на тази фирма не е следил какви отрови и в какви дози се изпускат в иначе отходния технологичен канал, заустен да се излива в Марица. Не е ясно обаче защо краварят е завел животните си да пият вода баш от канала, а не малко по-надолу или нагоре по реката. Оправданието, че и преди кравите му били пили вода оттам и нищо не им се било сучило, е меко казано не особено умно.
Това обаче не оправдава чудовищното замърсяване на реките, за което пряка отговорност носят Регионалните инспекции по опазването на околната среда и водите. Изглежда една от най-строго пазените тайни в държавата е какво вършат/или невършат/ десетките чиновници, заети в тези структури на екоминистерството.

Отравянето на реките влияе върху качеството на питейните водоизточници, 

тъй като голяма част от тях се намират в терасите на реките. Ежегодно медиите съобщават за замърсяване на реки като Тополница, Тунджа, Янтра, Осъм, Марица, Въча, Юговска, Чая, Стрелченска Луда Яна, Искър, Струма, Малък Искър, Златаришка и Места. Чудовищно безобразие е, че все няма виновни мърльовци, които съсипват водоемите и унищожават природата заради частните си интереси и лакомия. Преди няма и месец риболовците скочиха на протест пред министерски  съвет, заради отравянето на реките и умъртвяването на рибата в тях. Тогава от сдружение "Балканика" заявиха: "Обществото плаща твърде висока цена - около 2 хиляди километра речни участъци в България никога няма да бъдат същите и са безвъзратно съсипани. Европа вече дава ясни индикации, че това трябва да спре с издаването на няколко ключови документа." Няма смисъл да се повтарят всички безобразия, които са безчет, съсипващи реките и красивата природа на България. Сякаш има наистина заговор на глупаци затова.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
8435 0

Водещи новини