Жътвата в Добричко приключи с рекордно ниски добиви

  • 28 юли 2020 13:26

  • 595
  • 0
Жътвата в Добричко  приключи с рекордно ниски добиви
©

С рекордно ниски добиви приключи жътвата на пшеницата в Добричко. Още в началото на кампанията стана ясно, че сушата ще доведе до спад в производството на хлебно зърно, но и най-песимистичните прогнози не можаха да предвидят, че средният добив ще е едва 178 килограма от декар.

Общото производство на пшеница в област Добрич е около ‪216 000‬ тона от над милион и 200 хиляди декара, засети с тази култура. Това ще коригира очакванията за реколтата в национален мащаб от 5 милиона на не повече от 4,1 милиона тона.

 На места добивите бяха и под 50 кг. Дотук нещата в момента са около 345 – 350 кг. среден добив за страната. В сравнение с м.г. – 30 % по-малко, каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В земеделската кооперация на село Паскалево средният добив от хлебното зърно е 141 кг/дка.

Като гледаме колко са ни пълни хамбарите, реално 1500 тона минус сме т.г. Всеки може да си направи сметка по средна цена какво прави това – между 450 – 500 000 лв. само от пшеницата сме минус, заяви Нели Стоянова, агроном, председател на ЗК „Възраждане”, село Паскалево.

За съжаление, сушата продължава и съответно надеждите за пролетниците, когато юни месец паднаха дъждовете, все повече започват да се стопяват, тъй като вече има стрес, каза Петър Петров, арендатор.

Заради липсата на зимна влага две години подред, царевицата и слънчогледът също ще бъдат на загуба, твърдят браншовици.

Последвайте канала на

Novini.bg
595 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини