Санирате ли жилището си, не плащате данък-сгради

  • 16 април 2012 18:38

  • 1559
  • 0
Санирате ли жилището си, не плащате данък-сгради
©

Собствениците на санирани жилища ще получават данъчни облекчения за определен период в зависимост от категорията енергийна ефективност, която получава сградата.

"Максималния срок от 10 години да не се плаща данък сгради законът дава на тези, които са инсталирали възобновяеми енергийни източници в сграда клас А", каза Деница Николова от програма "Регионално развитие" към министерството на строителството.

Според закона за местните данъци от налог за жилището за срок от 7 години се освобождават собствениците в сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г., които имат сертификат категория А по закона за енергийната ефективност. За постройките категория Б отсрочката е съответно 5 години с ВЕИ и 3 години.

Всички общини са заявили готовност да уважат предимството на собствениците, инвестирали в обновяване на сградите. "Освобождаването от данък е предвидено, защото със санирането се увеличава данъчната оценка на имота, а с това и данъкът. Това натоварва бюджета на хората и финансово те не се чувстваха стимулирани", обясни Николова.

Програмата за санирането предвижда 50 млн. лв. за 36-те големи града (кои са те - виж таблицата), пише в. "24 часа".

Последвайте канала на

1559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини