Вежди Рашидов: Ще изложим тракийски съкровища в Лувъра

  • 16 април 2012 13:33

  • 965
  • 1
Вежди Рашидов: Ще изложим тракийски съкровища в Лувъра
©

"Още следващата пролет в Лувъра ще бъде показана първата изложба на тракийски съкровища", съобщи в Панагюрище министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. "Известно е, че подписахме договор за 5 години с най-големия музей и сега при завръщането на Панагюрското златно съкровище мога да кажа, че 30 000 души на ден ще могат да видят България с всичките култури, които притежава като цивилизации - траки, гърци, римляни и византийско наследство", добави Рашидов.

Панагюрското съкровище още през тази година ще бъде в Чехия, съобщи министърът и благодари на правителството, че за първи път позволява реликвите да гостуват в различни региони. "Всеки се пита защо чак след 63 години Панагюрското злато се връща в родния си град, но никой не си задава въпроса защо това не е било възможно. Отговорът е, че един министър трябва да има политическа воля и съкровището да се върне в родния си край", каза Рашидов след излагането в залата трезор на златото в Панагюрския музей.

"Без волята на министъра на културата и на вицепремиера Цветан Цветанов това нямаше да стане факт", добави културният шеф. Той сравни пътя на едно съкровище с този на детето, което се ражда, расте, обикаля света, но се връща в родния си дом. "Тези реликви са на всички българи, затова трябва да не стоят само в София", каза Рашидов.

Извън протокола той направи предложение за инициативен комитет, който да изградят бюстове на тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови, открили и предали съкровището. "Много скоро след приключването на следствието и работата на МВР ще си върнем още ценни златни и сребърни реликви в България и тогава ще го оповестим", загатна министър Рашидов.

Последвайте канала на

965 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
rashidov e manaf

2014.05.19 | 16:17

1
Na teb triabva da ti napravim pametnik- tursko mutrensko piande takova!!!!! Debil!!!!

Добави коментар

Водещи новини