Скандал! УНСС раздава карти за отстъпки за твърд алкохол в чалготеките

  • 16 април 2012 11:31

  • 10924
  • 32
Скандал! УНСС раздава карти за отстъпки за твърд алкохол в чалготеките
©

Университетът за национално и световно стопанство в София е на път да се утвърди като безспорен национален лидер в развитието на т.нар. алкохолен туризъм. Това твърдят в писмо до novini.bg от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Ето и цялото писмо изпратено до редакцията:

"Оказва се, че с благословията на ректора на УНСС проф. Стати Статев всеки работен ден във времето от 9 до 16:30 часа всеки студент може да получи безплатно своята UID карта в кабинет 1009 в Университета за национално и световно стопанство, с която му се осигурява възможност да си поръчва твърд алкохол на преференциални цени във водещи чалготеки на територията на Студентски град. Въпросната UID Student карта предоставя и свободен вход в чалга дискотеки от ранга на „Плейхаус” и др. в определени дни от седмицата, а отстъпката в цената на алкохола важи ако студентът си поръчва наведнъж цели шишета марково уиски. Най-фрапиращото е, че гореспоменатите студентски клубни карти, поощряващи пиене на високоградусов алкохол в ударни дози в чалготеките и раздавани вече седмици наред безплатно на учащите се в централната сграда на УНСС, са брандирани с логото на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), алармират от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентския град”.

На официалния сайт на УНСС все още липсват актуални данни колко от обучаващите се тук 16 000 студенти към днешна дата са се сдобили с клубни карти за намаления при посещения в чалгарници, но се оказва, че официалното стартиране на картовата програма е станало факт още в началото на м. октомври 2011 г. във водещи елитни клубове в София и в страната със съдействието на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС), а информацията за това взаимноизгодно сътрудничество е качена на специален сайт. „С подписването на споразумение между картовия продукт UID и Националното представителство на студентските съвети, UID се ангажира да организира масовите забавни мероприятия на НПСС и да съдейства за създаване на приятна атмосфера на нощния студентски живот на бъдещите висшисти. UID Student е картов продукт, предназначен за студентската младеж и имащ за цел да осигури нови реални възможности за забавления посредством акумулиране на точки, определящи се от активността на картопритежателя.

Картата с уникален дизайн представлява PVC пластика с идентификационен номер и магнитна лента с информационно съдържание за картопритежателя и възможност за онлайн проследяване на текущия баланс, консумация и натрупани промоционални точки, тя цели да създаде добро настроение и приятни емоции в късните часове на тежкия натоварен ден. Продуктът цели да предразположи картодържателя да бъде мобилен и в час с уникалните предложения за намаления, промоции и продукти, това е нов продукт за свободно мислещи потребители” – с това вълнуващо рекламно послание се облъчват бъдещите картопритежатели UID Student, и броят им расте с всеки работен ден, тъй като в кабинет 1009 на УНСС, където въпросните карти се раздават, се помещава Студентският съвет на Университета, а членовете му са сърцати момчета и са взели присърце мисията да популяризират и налагат чалга културата. Както си му е редът, дори и конкурсът „Мис УНСС”2012 е бил използван, за да се прави шумна реклама на студентските карти с отстъпки за чалготеките.

С масовото раздаване на въпросните карти за отстъпки и свободен вход в чалгарниците ръководството на УНСС ще може и да кандидатства за вписване в Книгата на рекордите „Гинес” като първото в света висше учебно заведение, което така сериозно и на професионална основа се е заело да поощрява и насърчава употребата на концентрати сред учащата се младеж, и то в големи и опасни за здравето дози, смятат в Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”. Както вървят нещата, каква е гаранцията че скоро в централната сграда на УНСС няма да почнат да раздават на студентите ВИП карти за отстъпки или ваучери за посещения и в салони за еротичен масаж, стриптийз клубове, а може би дори и за извършване на нелегални залози за футболни мачове в т.нар. черно тото, притесняват се активисти на Сдружението и се питат какви ли още безумия ще се родят покрай криворазбраната „академична автономия” на висшите училища. В тази връзка от Гражданското сдружение ще настояват за извънредно свикване на Съвета на ректорите, на което ректорът на УНСС проф. Стати Статев следва да поднесе своята оставка заради случващото се в самата централна сграда на учебното заведение, което той има честта да ръководи, както и заради налагането на недопустими практики, влизащи в разрез с Етичния кодекс на УНСС и Закона за висшето образование. От Сдружението припомнят, че мисията на Университета за национално и световно стопанство е да формира високообразовани личности, които да водят обществото към един по-съвършен и хуманен свят, а не към чалготеките, и по тази причина очакват Комисията за академична етика в УНСС да се самосезира, за да предприеме спешно разследване на този казус и да предложи санкции за провинилите се длъжностни лица. Вероятно проф. Статев ще опита да се защити с думите, че с въпросните карти за отстъпки студентите оптимизират бюджета си и харчат по-пестеливо и разумно стипендиите си, когато посещават нашумели чалготеки в Студентски град. С поръчването на цели шишета уиски на студентите не им се налага да викат и през 5-10 минути сервитьорките за нови и нови поръчки, което си е един вид улеснение и за персонала на чалга клубовете. От Сдружението обаче се надяват, че Съветът на ректорите ще отхвърли като крайно несъстоятелни тези негови евентуални обяснения и ще подкани проф. Статев час по-скоро да освободи ректорското кресло. Университетът за национално и световно стопанство е най-старото, най-престижно и най-голямо висше икономическо училище в Югоизточна Европа и не му приляга да има за ректор човек, който не иска да се придържа към най-високите професионални и етични стандарти и на практика работи за налагането на чалга ценностите сред учащите се, категорични са в Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Последвайте канала на

Novini.bg
10924 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар
...

2012.04.21 | 13:19

32
Такива карти наистина има.Аз също притежавам ,но това не означава,че всяка възможна вечер обикалям клубовете.Това,че УНСС предлага такива карти не означавава,че студентите от други университети стоят кротко в общежитията,не посещават чалготеки и не употребяват алкохол.Всичко е до човек,до възпитание,НЕ до ВУЗ!Пък и няма нищо лошо от време на време да изпускаш парата в някое заведение.Наистина изглежда,че се води кампания срещу УНСС и ректора му...
Az

2012.04.21 | 13:19

31
Това е поредната глупост за която някакво си палаво сдружениице се е хванало и злослови и плюе срещи най- елитният университет в страната и неговият ректор. Хайде хората които са се заели с тази простотия и с тази безумна кампания срещу УНСС да вземат да се успокоят малко !!! :x
пепи

2012.04.21 | 13:19

30
цялото унсс си е една чалга в която се говори само за пари
Eli

2012.04.21 | 13:16

29
Стига вече с това мъмрене срещу УНСС и ректора му. Да притежаваш такава карта не е престъпление. И не означава, че щом я имаш, значи се нашиваш всяка вечер в близката дискотека. В Студентски град има много по-големи проблеми от картите за намаление. Гледайте голямата картинка!!!
Celestian

2012.04.17 | 18:29

26
Доколкото разбирам, майките не са против тези карти, а против това карти за намаление на алкохол да се промоцират от управата на университета. Ако това е вярно и оправдавате управата, на практика вие сте съгласни да няма никакъв контрол над чиновника и той да прови каквото си иска. С вас. Одобрявате и корупцията.
Александър

2012.04.21 | 13:15

28
Съгласен съм с теб, НО тук идва малкото неразбирателство, че картите не се промотират от управата, а от студентския съвет. И освен в УНСС същите или подобни карти има в почти всички вузове. Освен това ISIC картите се промотират от всички вузове и дават намаления и за алкохол.......
44

2012.04.17 | 22:03

27
Много ми е интересно ако ги нямаше тези карти,дали щяхте да можете да давате по 200лв. на човек за да можете да излезете и да си поръчате нещо.Аз съм за картите.Благодарение на тях ние се забавляваме по евтино,а не се напиваме в общежитията !
student

2012.04.17 | 09:46

25
То е ясно, че всички боклуци идват от УНСС. Айде сега Дянков отново да отиде там и да им целува чалгарските гъзове..... А защо не пишете за корупцията в УНСС. Аз си бях платил 300 лв. за да ми изпратят отговорите чрез смс на предварителния изпит.
Камен Каменов

2012.04.17 | 06:38

22
Явно от Сдружението "Майки, чиито деца не са успели да влязат в УНСС" са гневни, защото, докато почти всички университети приемат само с диплома, УНСС запазва високите критерии на „входа“ – минимален бал 8 от оценките по математика и български език и литература и успешно издържан кандидатстудентски изпит и техните дечица все още не могат да преминат границата. Не се притеснявайте - такива не ни трябват. И на вас не ви е работа кой трябва да е ректор. Благодаря!
лана

2012.04.17 | 09:45

24
Не думай :D Вход а? Какъв бал, какво чудо... С парички се влиза при нас, аз като знам колко съм се трудила, за да вляза, а сега колеги са ми някакви пъчли, които са изкарали 3ка на изпита, или бащите им са платили, за да влязат. По цял ден си слагат гланц, чупят стойки, правят се на оборотни курви. Моля те, не ме разсмивай, същински панаир на суетата е при нас. Мен години наред ме заблуждаваха, че УНСС бил най-добрият университет, а се оказа пълен цирк.
Ti

2012.04.17 | 06:38

21
4 години живях в този Студентски град и такава разврат, простотия и престъпност. А УНСС си е главен източник на разврат. Редно е управляващите да престанат да си гледат собствените интереси, печелейки от дискотеки, алкохол и прочие и да се замислят за сигурността на младите хора там. Позор !
Александър

2012.04.17 | 06:40

23
Хм.. било имало разврат.... А не бе - хората на по 20-25 години никъде по света не превят секс и не развратничат?!?!?! Какво му е странното да се танцува в дискотеките (няма значение с каква музика), да се прави секс и като има повод да се пие по 1-2 чашки? Да - прекаляването с алкохол не е хубаво, но за съжаление се случва - за въпросното действие е отговорно възпитанието, а не университета! Нормално е най-много инциденти да стават със студенти на УНСС поради простичката причина, че студентите в УНСС са най-много! Точно както в София има най-много ПТП-та, защото има най-много коли! И много моля всички които няма дори бегла идея какво се случва в Ст. град и какви са проблемите на студентите да не коментират!
Студент

2012.04.17 | 06:37

20
И това ли е сега големият проблем ? Че те безполезните келешчета от студентсикте съвети освен карти за намаления и конкурси друго не правят . Направо тях да разпуснат мен ако питате, че ми омръзна от подлизурковци и мазни педерастчета, които само да си бутат родата по общежитията.

Добави коментар

Водещи новини