Посланикът на Турция у нас обеща: Aрхитектурният облик на "Св. София" няма да се променя

  • 15 юли 2020 14:45

  • 251
  • 2
Посланикът на Турция у нас обеща: Aрхитектурният облик на "Св. София" няма да се променя
© Pixabay

"В никакъв случай архитектурният облик на "Св. София" няма да се променя", каза на пресконференция посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок, предаде БТА.

Тя направи среща с медиите по повод четвъртата годишнина от осуетения опит за преврат в Турция. „Осъзнаваме колко са ценни мозайките и иконите, които се намират в "Св. София". Ще се покаже цялата взискателност при опазването и съхраняването на храма”, посочи посланик Секизкьок в отговор на въпрос, свързан с промяната на статута на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия.

По думите ѝ, това по никакъв начин няма да повлияе на статута, който "Св. София" заема в списъка на ЮНЕСКО, тъй като ще се вземат всички необходими мерки за опазването й. Предвидено е на 24 юли за първи път да бъде отворена за богослужение и необходимата подготовка за това се прави.

Мерките, които ще се предприемат, ще дадат възможност от една страна на туристите спокойно да посещават храма отново, както юпреди, а от друга страна за богомолците, които извършват петдневна молитва, ще бъдат осигурени необходимите условия, обясни турският дипломат.



Тя определи храма "Св. София" в Истанбул като бисер, реликва - както за Турция, така и за целия свят. В продължение на 500 години той беше опазен с голямо внимание и старание.
Ако не бяхме показали това чувствително отношение към опазването на храма, може би към днешна дата той нямаше да е в това състояние, в което се намира”, каза посланик Секизкьок и  добави, че осъзнават символичното историческо значение на този храм, на архитектурната ценност, която представлява.

Последвайте канала на

Novini.bg
251 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.07.15 | 15:28

1
това не ни успокоява , ще бъде джамия .

2020.07.15 | 16:51

2
Ами ще бъде джамия , защото България няма гръб вече , нямаме подкрепата на Русия , с която единствена се съобръзяват турчолята.Оплачете се на вашите евро-атлантически ,, партньори ", те ще ви помогнат.

Добави коментар

Водещи новини