Проверките в междуградския транспорт, заради пътници без маски

  • 12 юли 2020 06:54

  • 978
  • 3
Проверките в междуградския транспорт, заради пътници без маски
© getty images

Носенето на маски в междуградския транспорт е задължително, напомни директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов. Той беше потърсен за коментар по повод на проверка, която показа, че в автобусите много от пътниците са без или със свалени маски, а шофьорите не следят за спазване на изискването.

Д-р Калоянов заяви, че са връчени предписания на всички фирми, които извършват градски и междуградски превози, както и до общинските кметове в областта, тъй като има много общински фирми, извършващи превози. "Трябва да спазват стриктно предписанията всички пътници да носят маски, шофьорът, ако не е изолиран - също", посочи директорът на РЗИ, предаде БТА.

Съвместно с полицията редовно се правят проверки по линиите от градския транспорт, както и на други закрити обществени места. Вече има съставени пет акта за нарушения.

Директорът на РЗИ - Благоевград посочи, че в градските автобуси рядко има нарушители. Има случаи обаче, при които хора, които не носят маски, се оправдават с топлото време и с това, че им прилошава, когато маските са поставени на лицето им.

Ще зачестят и проверките в междуградския транспорт, увери д-р Калоянов, но посочи, че много често хората поставят маските при качването в автобуса, но по време на самото пътуване ги махат. Това прави нарушението трудно за установяване.

Носенето на маска е начин хората да се предпазят, напомни директорът на РЗИ. От една страна заради тези, които са носители на коронавирус, но нямат симптоматика и не са наясно с това, да не заразят околните. Предпазва и здравите хора от пряк контакт с пръски от слюнка на близко разположени болни.

Последвайте канала на

Novini.bg
978 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
то в градскя не проверяват

2020.07.12 | 15:27

3
за междуградския са се сетили - ма то шофьорите са виновни за автобусите - няма да пускат без маска - не били падари - щом управляват рейса съгласно със ЗБУТ са и шофьори и охрана и мед. сестра, google maps и прочие - на това му се вика първа категория труд, а не смотаняци с претенции
Моля

2020.07.12 | 12:31

2
Този който проверява просто го изритайте от автобуса!За назидание на проверяващите!Кислорода никой няма право да ти го спира!

2020.07.12 | 09:22

1
Това важи ли за международните автобуси където се пътува по 36-40и повече часа???

Добави коментар

Водещи новини