Д-р Трифон Вълков пред novini.bg: Ограниченията забавят заразата, но срещата с нея  е неизбежна

  • 10 юли 2020 18:39

  • 18044
  • 0
Д-р Трифон Вълков пред novini.bg: Ограниченията забавят заразата, но срещата с нея  е неизбежна
© личен архив

Д-р Трифон Вълков е специалист по инфекциозни болести - от 6 години работи в Инфекциозна болница в столицата. Той е доктор на науките в своята област, а също така преподава и в Медицинския университет. Разговарям с него за мащабите на световната зараза Ковид19, за ограниченията и ползата от тях, за истинските мащаби на инфекцията и докога ще продължи.

Увеличеният брой на заразените с Ковид19 е очакван

и никой от нас, специалистите, не се е заблуждавал, че ще стане по-различно. Но следейки числата в статистиката, трябва да обръщаме внимание и на броя на направените тестове. Никога досега не са правени толкова много проверки. През април и май се правеха по по-малко от 1000 изследвания, което пък бе свързано с невъзможността да се осигуряват достатъчно на брой писиар тестове, които да се използват в лабораториите за диагностика на това заболяване. В момента само за едно денонощие се правят примерно над 4300 проби. Процентът, който ние отчитаме като положителни тестове на общия брой тестове продължава да се задържа между 4,5 и 5,5% доказани. Колкото повече проби се правят, толкова повече ще са доказаните заразени. Още преди месеци в Германия стана актуален девиза на властите "Тествайте, тествайте, тествайте".

Коронавирусите са познати на човечеството отдавна.

В момента си имаме проблеми с един нов "модел" от семейството на коронавирусите, който е селектирана мутация в природата, вероятно от десетилетия назад. Тази мутация позволява на вируса да прескочи междувидовата бариера. Това са зоовируси, които за своето развитие, за съществуването си, използват животинският организъм. Човешкият организъм не е важен и полезен за тях. Заразата се прехвърля върху хората, когато те са в непрекъснат контакт с животните. В един етап от време на вируса му се налага да си изработи механизми, които да използват човешкият организъм като добър приемник.

Акад. Ангел Гълъбов пред novini.bg: Сега е пикът на COVID19 у нас

Нашите тела не са и няма да бъдат добри гостоприемници за Ковид19,

който все още е в процес на мутиране. От регистрирането му до днес той има установени над 1000 мутации, повече от 34 щамови линии, които описват и канализират тези мутации. Повечето от тях - над 94 на сто са т.нар. синонимни мутации, които по никакъв начин не променят поведението на тази зараза в природата. Световните учени установиха поне 2 мутации, които имат потенциал за адаптация към нашия организъм. Науката в момента си има работа с една чисто нова зараза, с която системата ни не се е срещала досега. Като такъв той причинява вредни и опасни ефекти за човека. Собствената ни имунна система като реагира свръхостро на тази инфекция, е първопричината за някои тежки последици за организмите ни.

Последно: Влизаме в Гърция само с отрицателен тест през "Кулата"

Факт е, че вирусът е по-опасен за хора с хронични заболявания -

сърдечносъдови, автоимунни, онкологични, пулмопатии и т.н. Вирусът в никакъв случай сам по себе си не е достатъчен да предизвика летален изход. Той използва специфичен рецептор, за да се закрепи върху гостоприемниковите клетки. Гъстотата на рецептора е най-висока в епителните клетки на лигавиците. Там той предизвиква възпалителна реакция - васкулит. В белия дроб е основната причина за развитието на дихателната недостатъчност в ранните етапи на заболяването. Причината е точно васкулитът - увреждането на съдовете, което води до задебеляването на мембраната между алвеолите, атмосферният въздух в белия дроб и кръвта, съдовете, които трябва да разпространят кислорода от белия дроб до целия организъм. Това води до подтискане и увреждане на бариерата и кислородът не може да се придвижва. Което е причината за по-ниското съдържание на кислород в кръвта в по-ранните етапи на заболяването.

Въвеждането на нови ограничения и карантина не е подчинено на медицински причини.

Медицината няма нищо общо с решенията на хората, налагащи рестрикциите. Смятам, че противоепидимичните мерки имат ефекта на затворения дух в бутилка. Ограниченията само забавят процесите. Не можем да живеем в затворено общество, никой от нас не трябва да си прави илюзии - този нов вирус ще обикаля дълго навсякъде. Разпространява се по всички възможни начини и е въпрос на време да обиколи цялата планета и да се срещне с всеки човек. Дали това ще стане сега или през зимата, няма знаечние, защото то просто е неизбежно и ще се случи.

Скоро няма да има нито ваксина, нито препарат срещу тази зараза

Надеждите за терапия на вируса, чрез създаване на определени препарати, засега са напразни. Най-малкото защото, е нужно доста дълго време за търсенето и намирането на противовирусен препарат, който пък е малко по-лесният вариант за борбата с тази инфекция. Съществуващите досега средства трябва да бъдат променени и напаснати за битката с коронавируса. Това е трудоемка задача, която в никакъв случай не е по силите само на една държава. Който е запознат със създаването на ваксина, е наясно, че това не е процес от днес за утре, а трае няколко години. Твърденията на някои, че до месеци ще има такава ваксина, са несериозни и медицински неиздържани.

Най-полезната мярка сега е спазването на дистанция

Практически е много малка вероятността, ако сте на 1,5 или 2 метра от кихащ и кашлящ човек, той да ви зарази. 85% от заразените хора няма да развият никакви симптоми, което прави проблема за здравните власти още по-голям. Колкото до маските - има такива, които наистина предпазват, но те са специални и се използват само в лаборатории, не са достъпни до обикновените хора, защото не се продават в аптеките. Всички останали, които се носят масово, по никакъв начин не могат да ограничат разпространението на инфекцията.


Последвайте канала на

Аделина Делийска
18044 0

Водещи новини