Психолог за кризата: Вече сме във фазата на отрицанието

  • 08 юли 2020 10:01

  • 1236
  • 4
Психолог за кризата: Вече сме във фазата на отрицанието
© Pixabay

Вече сме във фазата на отрицанието, която е свързана с недоволство и разочарование и обезверяване. Следващата фаза е на възстановяване - хората започват да извличат и позитивен опит от това, което се е случило, и започваt да се адаптира към ситуацията, в която се намира. Това каза пред БНР Елена Пенчева, член на Секцията по кризисни интервенции на Дружеството на психолозите в България.

Тя коментира проучване, което сочи, че все повече хора у нас не вярват в опасността от коронавируса.

Харалан Александров: Станахме по-тревожни по време на пандемията, но агресията не е отсега

"Някои хора развиват повишена чувствителност, повишава се тревожността им и могат да стигнат до депресии. Други хора несъзнателно стигат до пълното отрицание на опасността, за да съхранят психиката си. Тогава започва да се неглижират мерките, които трябва да спазваме, за да се намали разпространението на заразата", поясни специалистът.

Елена Пенчева подчерта, че кризата с коронавируса е продължителна и не се отнася само към опасността за здравето ни, но засяга и социалните ни функции. Тя обаче каза, че при криза хората са мобилизирани да се справят с проблема, организизмът се мобилизира. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1236 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.07.08 | 10:13

1
Ай стига простотии ма!!отрицанието не е поради някакво психологически простотии които ни снасяте, а е поради факта че ни излъгаха много брутално и всичките факти говорят за това!!
radev

2020.07.08 | 11:06

4
Ма много си тъп бе тулуп!
психолог

2020.07.08 | 10:17

2
психолога да ми лапа уя. скапани манипулатори.
radev

2020.07.08 | 11:04

3
Ма що си мислиш че си некав фактор за да те манипулира някой бе, идиот?

Добави коментар

Водещи новини