Гледай на живо

Евро 2020: Словакия - Испания 0:5

60% от българите се страхуват от COVID-19, но никой не иска да се връщат мерките

07 юли 2020 13:14

60% от българите се страхуват от COVID-19, но никой не иска да се връщат мерките
© Pixabay
3503 18

След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте.  Преди седмици 51% се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса. Сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%, показват данните от проучване на “Галъп интернешънъл“.

Бързият телефонен сондаж по темата „коронавирус“ този път е проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи. Той показва важни хипотези за развитието на общественото мнение по темата.

С ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките. Обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата. Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди, заключват от “Галъп интернешънъл“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24382

В началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е само 38%. Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи.

Заедно с тази промяна намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват 40%, а седмици по-рано бяха 61%. Реципрочно, расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен.
 

Опасенията явно растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април. Очевидно, обществото вече гледа на вируса с по-различни очи в сравнение с периода около началото на кризата.

Въпреки по-тревожната ситуация, мнозинство от 61% е против ново затягане на мерките. 38% са на обратното мнение. Малцина остават тези, които не могат да преценят.

Явно надделява нежеланието за нови ограничения. Вероятно и заради тази своя позиция, засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре, а 39% са на обратното мнение.


Две трети от запитаните твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че вече не спазват, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали. Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата.


Убеждението, че заплахата е преувеличена остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24382

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3503 18

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 18

Добави коментар

2020.07.07 | 22:59

18
Ей слепци....стига сте си заравяли главите в пясъка,ами се осъзнайте! !Целият свят се е осъзнал вече,само на вас не ви се доказва....а бе бай Ганювска работа!

2020.07.07 | 21:36

17
Кога ще признаят, че Коронавирус е създаден от човек?

2020.07.07 | 21:32

16
Защо Коронавирус не се предава на животни? Нали уж не е модифициран?

2020.07.07 | 16:21

15
Доказано е с векове назад - Българският народ е тъп като г.*з. Глоби, актове, бой по каската и всичко друго останало трябва да се прилага на тоя мързелив, суеверен и ниско-интелектуален народ. Силна ръка трябва за да се справиш с такова общество. Та вирус няма, за какво са ми маски, всички е за пари, това е една голяма лъжа - казал Бай Ганьо. Иначе няма оправя. Простотията и тъпотията в тази страна винаги ще преодолява.
Kоронавирус карантина

2020.07.07 | 16:04

14
карантина карантина ви трябва и глоба до 10000 лв за без маска аз мисля да не излизам с години от вкъщи и бой с точилката по Тея които не носят маски държите се като ощипани госпожици за едни маски оревахте света какво остава да бяхте карали война писнах те ми с вашите тъпи дискотеки това ли е смисъла на живота да пиете алкохолик да пиете наркоман да ходите като побъркани в парковете да клюкарствате по кафетата да се храните по ресторантите да ходите по жени или по мъже това ли е смисъла на живота бе да ходите по фитнеси да ходите по родното Черноморие или да ходите по други Черноморие да ходите на някакво тъпо море да ходите на някакви тъпи басейни да обикаляте като диваци кафе след кафе бар след бар парк след парк да пазарувате от тъпите молове да клюкарите в парковете я слагайте маските да не играят тоягите 15 хиляди лева глоба и пет години затвор предлагам за тия дето не носят маски не излизайте от вкъщи бе аз не излизам от вкъщи излизам само в краен случай и то с противогаз и ако е много наложително освен това да носиш маска е много гот като малък мечтаех да стана нинджа и сега с кеф си нося маската Как може да ви кефи да ходите по тия паркове ресторанти кафета хотели фитнеси мръсни басейни мръсни морета да се сваляте с някакви жени и мъже да пиете някакъв гаден алкохол да взимате някакъв гаден наркотик това ли е смисъла на живота бе да ви затварят дома дори и до магазина като излизате да пускате sms че отивате до магазина строги правила трябва на това българско племе за да се оправи и да влезе в правия път затворете селата и градовете затворете стадионите стига с тия мачове да викат като луди като луди по стадионите това ли е смисъла на живота стига с тия глупости вече начини да умреш хиляди но короновируса е новата чума затова си искаме карантината карантина карантина карантина дори вкъщи си стоя с маска а навън съм с противогаз но много рядко излизам останете вкъщи до 2025 както мина времето от 2015 до 2020-та така ще минеш до 2025 няма и да усетите живот и здраве ще сложат здравословните ваксини и пак ще може да продължите по старому тъпия живот карантината си искам обратно и дома си седя с маска като малък си мечтаех да стана нинджа и ми е много приятно да ходя с маска

2020.07.07 | 15:57

13
Страхуват се ама иначе в магазините се бутат като прасета и то без маски или каквито и да е било предпазни средства. То се вижда в целия свят - дадеш ли някакъв картбланш на народа и нищо не става. Очакват хората да са дисциплинирани? Хаха, моля ви се. Има хора от провинцията които все още си мислят че по 2-3 ракийки на ден ще ги предпази от всичко. Или налагайте строги мерки - като глоби за ненонесе на маски и други такива неща - БЕЗ напълно да се изолирваме отново, или гледайте как ще умират още повече хора.
# 1234

2020.07.07 | 14:45

11
Doydoga si ot germaniq, laja e, vsicko e da lapnat paratanot ES... Dopalnitelno shte vi infotmiram. Ikinomikata nadoly y bulgaria. Kinti ner bg. Zapzarap gore site bkp, ds,

2020.07.07 | 15:07

12
Ти не можеш ли да пишеш на кирилица?

2020.07.07 | 13:56

6
Всичко с пандемията е една мръсна лъжа! Няма вирус, има само манипулации , лъжи и много пари за наша сметка ! Голямо престъпление са спирането на икономиката и затварянето на хората по апартаментите ! Унищожават децата с това дистанционно обучение ! ЗАТВОР за Щаба и Тиквата !

2020.07.07 | 14:43

10
Като се разболееш ти или някой твой близък-ще видеш как е. Това е проблема на българина. Все много знае и ВИНАГИ има някой друг да е виновен. Егати народа. Вземете пример от германците. В момента при 80 милиона души имат само 5200активни случаи. А БГ при 7 милиона 3000активни и ще расте. Ама там има дисциплина., а не... Айде хубав ден

2020.07.07 | 13:59

7
Замислете се защо тестовете за загадъчния коронавирус се правят с PCR-апарати, а не по конвенционалния начин чрез ехограф или рентген? PCR-техниката е апаратура за ДНК-изследвания и никой не обявява публично, че резултатите от тези тестове се продават на чужди фирми. Имам огромни съмнения, че "някой" се опитва да промени човешкото ДНК, използвайки като привидна причина някакъв недоказан вирус, тестове за откриване на тази неоткриваема бактерия и опасната ваксина, която ще бъде налагана чрез насилие, принуда и заплахи. А как въздейства страховата пропаганда на водещите политици и "експерти" от извънредния щаб? Нашето ДНК възприема човешката реч и човешките мисли. Всяка изговорена дума не е нищо повече от вълнова генетична програма, която може значително да промени целия ви живот. Наследствените молекули получават акустична информация, когато ние говорим или слушаме чужда реч. ДНК-то също възприема светлинна информация, когато четем книга или гледаме телевизия и компютър. В този случай единият разговор или текст лекуват наследствеността, а другият я наранява. Думите на една молитва събуждат резервните възможности на генетичния апарат. Чрез молитвите на много светци безнадеждно болните са били излекувани. Благословението на светците се е разпростряло върху няколко поколения. Докато проклятието унищожава вълновите програми, което означава, че нарушава нормалното развитие на тялото. Клевети, майчини проклятия, магии, които могат да лишат човек от неговата воля, здраве и дори от самия живот, имат думата като основен инструмент. Особено силно е проклятието на мъж, повече от женската клетва. При мъжкото проклятие ефектът е неизбежен и разрушителен. Човешкото ДНК може да улавя всички акустични, вълнови и електромагнитни вибрации, по тази причина всички психотронни генератори използват тази технология.

2020.07.07 | 14:21

9
Изключително точно си описал метода по който бива налагана и превръщана в реалност,измамата с коронавируса и всякакви други подобни неща налагани по психически път с всяване на страх с помощта на добре скалъпени лъжи повтаряни от всички медии,за да им се придаде истинност в очите на масите от хора,както и с директно използване на уреди генериращи и разпространяващи електромагнитни вълни с вибрационна чистота която директно атакува човешкия мозък и от там съзнанието на хората и причинчващи изменения в днк-то...За сажаление обаче,мисля,че нивото на съзнание на повечето посещаващи тоя сайт е такова,че ще пожънеш главно присмех..!
бай Ганю българинът

2020.07.07 | 14:08

8
,энае само това:да не вярва,да рипа срещу всичко,което трябва да прави дори да е эа негово добро.Когато белата се стовари на главата му, пак някой друг му е виновен.Лошото е,че такава е и философията на младите хора - растат в такава среда,в такива семейства ,болшинството от тях нямат никаква идея какво да правят с живота си,эащото ежедневието им е свърэано предимно с JSM-а,мола...Гледам ги и ми е жал эа това бъдеще на България.А читавите единици те ще се иэнесат от Б-я.

Добави коментар

Водещи новини