60% от българите се страхуват от COVID-19, но никой не иска да се връщат мерките

След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте.  Преди седмици 51% се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса. Сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%, показват данните от проучване на “Галъп интернешънъл“.

Бързият телефонен сондаж по темата „коронавирус“ този път е проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи. Той показва важни хипотези за развитието на общественото мнение по темата.

С ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките. Обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата. Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди, заключват от “Галъп интернешънъл“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 11478

В началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е само 38%. Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи.

Заедно с тази промяна намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват 40%, а седмици по-рано бяха 61%. Реципрочно, расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен.
 

Опасенията явно растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април. Очевидно, обществото вече гледа на вируса с по-различни очи в сравнение с периода около началото на кризата.

Въпреки по-тревожната ситуация, мнозинство от 61% е против ново затягане на мерките. 38% са на обратното мнение. Малцина остават тези, които не могат да преценят.

Явно надделява нежеланието за нови ограничения. Вероятно и заради тази своя позиция, засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре, а 39% са на обратното мнение.


Две трети от запитаните твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че вече не спазват, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали. Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата.


Убеждението, че заплахата е преувеличена остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 11478

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.07.07 | 22:59
  Ей слепци....стига сте си заравяли главите в пясъка,ами се осъзнайте! !Целият свят се е осъзнал вече,само на вас не ви се доказва....а бе бай Ганювска работа!
 2. 2020.07.07 | 21:36
  Кога ще признаят, че Коронавирус е създаден от човек?
 3. 2020.07.07 | 21:32
  Защо Коронавирус не се предава на животни? Нали уж не е модифициран?
 4. 2020.07.07 | 16:21
  Доказано е с векове назад - Българският народ е тъп като г.*з. Глоби, актове, бой по каската и всичко друго останало трябва да се прилага на тоя мързелив, суеверен и ниско-интелектуален народ. Силна ръка трябва за да се справиш с такова общество. Та вирус няма, за какво са ми маски, всички е за пари, това е една голяма лъжа - казал Бай Ганьо. Иначе няма оправя. Простотията и тъпотията в тази страна винаги ще преодолява.
 5. 2020.07.07 | 16:04
  карантина карантина ви трябва и глоба до 10000 лв за без маска аз мисля да не излизам с години от вкъщи и бой с точилката по Тея които не носят маски държите се като ощипани госпожици за едни маски оревахте света какво остава да бяхте карали война писнах те ми с вашите тъпи дискотеки това ли е смисъла на живота да пиете алкохолик да пиете наркоман да ходите като побъркани в парковете да клюкарствате по кафетата да се храните по ресторантите да ходите по жени или по мъже това ли е смисъла на живота бе да ходите по фитнеси да ходите по родното Черноморие или да ходите по други Черноморие да ходите на някакво тъпо море да ходите на някакви тъпи басейни да обикаляте като диваци кафе след кафе бар след бар парк след парк да пазарувате от тъпите молове да клюкарите в парковете я слагайте маските да не играят тоягите 15 хиляди лева глоба и пет години затвор предлагам за тия дето не носят маски не излизайте от вкъщи бе аз не излизам от вкъщи излизам само в краен случай и то с противогаз и ако е много наложително освен това да носиш маска е много гот като малък мечтаех да стана нинджа и сега с кеф си нося маската Как може да ви кефи да ходите по тия паркове ресторанти кафета хотели фитнеси мръсни басейни мръсни морета да се сваляте с някакви жени и мъже да пиете някакъв гаден алкохол да взимате някакъв гаден наркотик това ли е смисъла на живота бе да ви затварят дома дори и до магазина като излизате да пускате sms че отивате до магазина строги правила трябва на това българско племе за да се оправи и да влезе в правия път затворете селата и градовете затворете стадионите стига с тия мачове да викат като луди като луди по стадионите това ли е смисъла на живота стига с тия глупости вече начини да умреш хиляди но короновируса е новата чума затова си искаме карантината карантина карантина карантина дори вкъщи си стоя с маска а навън съм с противогаз но много рядко излизам останете вкъщи до 2025 както мина времето от 2015 до 2020-та така ще минеш до 2025 няма и да усетите живот и здраве ще сложат здравословните ваксини и пак ще може да продължите по старому тъпия живот карантината си искам обратно и дома си седя с маска като малък си мечтаех да стана нинджа и ми е много приятно да ходя с маска
 6. 2020.07.07 | 15:57
  Страхуват се ама иначе в магазините се бутат като прасета и то без маски или каквито и да е било предпазни средства. То се вижда в целия свят - дадеш ли някакъв картбланш на народа и нищо не става. Очакват хората да са дисциплинирани? Хаха, моля ви се. Има хора от провинцията които все още си мислят че по 2-3 ракийки на ден ще ги предпази от всичко. Или налагайте строги мерки - като глоби за ненонесе на маски и други такива неща - БЕЗ напълно да се изолирваме отново, или гледайте как ще умират още повече хора.
 7. 2020.07.07 | 14:45
  Doydoga si ot germaniq, laja e, vsicko e da lapnat paratanot ES... Dopalnitelno shte vi infotmiram. Ikinomikata nadoly y bulgaria. Kinti ner bg. Zapzarap gore site bkp, ds,
  1. 2020.07.07 | 15:07
   Ти не можеш ли да пишеш на кирилица?
 8. 2020.07.07 | 13:56
  Всичко с пандемията е една мръсна лъжа! Няма вирус, има само манипулации , лъжи и много пари за наша сметка ! Голямо престъпление са спирането на икономиката и затварянето на хората по апартаментите ! Унищожават децата с това дистанционно обучение ! ЗАТВОР за Щаба и Тиквата !
  1. 2020.07.07 | 14:43
   Като се разболееш ти или някой твой близък-ще видеш как е. Това е проблема на българина. Все много знае и ВИНАГИ има някой друг да е виновен. Егати народа. Вземете пример от германците. В момента при 80 милиона души имат само 5200активни случаи. А БГ при 7 милиона 3000активни и ще расте. Ама там има дисциплина., а не... Айде хубав ден
 9. 2020.07.07 | 13:59
  Замислете се защо тестовете за загадъчния коронавирус се правят с PCR-апарати, а не по конвенционалния начин чрез ехограф или рентген? PCR-техниката е апаратура за ДНК-изследвания и никой не обявява публично, че резултатите от тези тестове се продават на чужди фирми. Имам огромни съмнения, че "някой" се опитва да промени човешкото ДНК, използвайки като привидна причина някакъв недоказан вирус, тестове за откриване на тази неоткриваема бактерия и опасната ваксина, която ще бъде налагана чрез насилие, принуда и заплахи. А как въздейства страховата пропаганда на водещите политици и "експерти" от извънредния щаб? Нашето ДНК възприема човешката реч и човешките мисли. Всяка изговорена дума не е нищо повече от вълнова генетична програма, която може значително да промени целия ви живот. Наследствените молекули получават акустична информация, когато ние говорим или слушаме чужда реч. ДНК-то също възприема светлинна информация, когато четем книга или гледаме телевизия и компютър. В този случай единият разговор или текст лекуват наследствеността, а другият я наранява. Думите на една молитва събуждат резервните възможности на генетичния апарат. Чрез молитвите на много светци безнадеждно болните са били излекувани. Благословението на светците се е разпростряло върху няколко поколения. Докато проклятието унищожава вълновите програми, което означава, че нарушава нормалното развитие на тялото. Клевети, майчини проклятия, магии, които могат да лишат човек от неговата воля, здраве и дори от самия живот, имат думата като основен инструмент. Особено силно е проклятието на мъж, повече от женската клетва. При мъжкото проклятие ефектът е неизбежен и разрушителен. Човешкото ДНК може да улавя всички акустични, вълнови и електромагнитни вибрации, по тази причина всички психотронни генератори използват тази технология.
  1. 2020.07.07 | 14:21
   Изключително точно си описал метода по който бива налагана и превръщана в реалност,измамата с коронавируса и всякакви други подобни неща налагани по психически път с всяване на страх с помощта на добре скалъпени лъжи повтаряни от всички медии,за да им се придаде истинност в очите на масите от хора,както и с директно използване на уреди генериращи и разпространяващи електромагнитни вълни с вибрационна чистота която директно атакува човешкия мозък и от там съзнанието на хората и причинчващи изменения в днк-то...За сажаление обаче,мисля,че нивото на съзнание на повечето посещаващи тоя сайт е такова,че ще пожънеш главно присмех..!
 10. 2020.07.07 | 14:08
  ,энае само това:да не вярва,да рипа срещу всичко,което трябва да прави дори да е эа негово добро.Когато белата се стовари на главата му, пак някой друг му е виновен.Лошото е,че такава е и философията на младите хора - растат в такава среда,в такива семейства ,болшинството от тях нямат никаква идея какво да правят с живота си,эащото ежедневието им е свърэано предимно с JSM-а,мола...Гледам ги и ми е жал эа това бъдеще на България.А читавите единици те ще се иэнесат от Б-я.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли блокирането на кръстовища и пътища в страната?

Одобрявате ли блокирането на кръстовища и пътища в страната?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.