Адмирал Емил Ефтимов: Трябва да се гордеем с нашите Специални сили

  • 03 юли 2020 18:15

  • 599
  • 1
Адмирал Емил Ефтимов: Трябва да се гордеем с нашите Специални сили
© Министерство на отбраната

„Наблюдавахме много впечатляваща демонстрация. Трябва да се гордеем с нашите Специални сили, с тяхната отговорност, устрем и готовност да овладяват нови задачи. Това е дълъг процес и искам да отбележа усилията на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) за това Специалните ни сили да намерят достойно място в организационната структура на Българската армия“.

Това заяви днес, 3 юли, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който присъства на заключителния етап на националното учение „Stealth Dagger 2020” на летище „Чешнегирово“, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. Учението „Stealth Dagger 2020” се проведе от 20 юни до 3 юли с участието на до 150 военнослужещи от СКСО, Военновъздушните сили (ВВС) и Военноморските сили (ВМС). По време на учението комисия от СКСО сертифицира Тактическата група за специални операции (ТГрСО) за застъпване в дежурство към силите за отговор на НАТО през 2021 г.

“Сертифицирането на ТГрСО за застъпване в дежурство към силите за отговор на НАТО е много отговорен акт и се радвам, че СКСО поддържа стандарта“, категоричен бе адмирал Ефтимов. Той поясни, че амбициите не са свързани само със сертификацията на Тактическата група на Специалните сили, но и с бъдещото развитие на тези способности. Началникът на отбраната благодари на международните ни партньори и изказа признателност към присъстващия на събитието командир на Командването на Специалните сили на САЩ в Европа генерал-майор Кирк Смит.

Адмирал Ефтимов обясни, че от началото на 2021 г. военнослужещите от сертифицираното формирование ще бъдат в 45-дневно дежурство. „Това не е само изискване към личния състав - да бъдат налице и на подходящо оповестяване. Изискванията са много по отношение на екипировката, оръжието, поддържаните комуникационни средства, тренировките. Убеден съм, че момчетата ще се справят“, категоричен бе началникът на отбраната.

Пред журналисти командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев подчерта, че това е поредният завършен етап от подготовка на подобно военно формирование. „Доволен съм, че всичко премина безопасно, всички са живи и здрави и че целите на учението са изпълнени. Оттук нататък ще поддържаме нивото на подготовката си така че, ако се наложи, да изпълняваме задачи в рамките на специалните сили на НАТО“, посочи още той. „Не трябва да се задоволяваме с това, което имаме, и което сме постигнали. Трябва да се стремим винаги да надграждаме“, допълни генерал-майор Явор Матеев по отношение на демонстрацията на способности, въоръжение и техника от страна на Тактическата група за специални операции.

Херо Мустафа посети съвместно учение между наши и американски военни

Военнослужещите от Тактическата група за специални операции направиха атрактивна демонстрация на способности на летище „Чешнегирово“. Пред гостите бяха изпълнени парашутни скокове, отиграни бяха действия по неутрализиране на терористична група, спасяване на ранен военнослужещ и др. На деня за високопоставени гости присъстваха още контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, бригаден генерал Борислав Сертов, директор на Служба „Военна полиция”, бригаден генерал Димитър Иванов, командир на 24-а авиобаза - Крумово и др.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
599 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
123

2020.07.03 | 19:48

1
да , както стана със шарков , нали началниците му мълчат плахоци,

Добави коментар

Водещи новини