Изравняват еднократните помощи за бебе

  • 13 април 2012 06:53

  • 904
  • 0
Изравняват еднократните помощи за бебе
©

Социалното министерство ще трябва да изравни еднократните помощи за бебе. Това препоръча вчера комисията по дискриминация, след като видя нарушаване на човешките права в сегашния вариант на разделение на парите при раждане на дете. Звеното на Кемал Еюп е излязло и с препоръка до Министерския съвет да предложи законопроект за изравняване на помощите за новородените.

Това станало, след като комисията е била сезирана от софиянката Г.И. за неравно третиране на децата в зависимост от поредността на раждането им. Съгласно Закона за семейните помощи за първо дете се получават по 250 лв., за второ - по 600 лв., а за трето и всяко следващо дете - по 200 лв.

Според сигнала това е дискриминиращо и нарушаващо правата, защото цели ограничаване на раждаемостта. Също така дискриминира трето и всяко следващо дете спрямо близнаци, които получават по 1200 лв. Нарушава и правата на български граждани спрямо ромите, посочва столичанката. Г.И. твърди, че намаленият размер на помощите за трето и следващо дете се дължи на програма, целяща да ограничи раждаемостта в ромските семейства, но в същото време засяга всички етнически групи.

По време на дебатите по сигнала от Министерски съвет, министерствата на финансите и на труда и социалната политика са били категорично против твърденията, че има дискриминация в различните суми. В крайна сметка обаче комисията на Кемал Еюп е излязла с препоръка помощите да се изравнят. Предстои решението да бъде обжалвано от социалното министерство пред административния съд.

Последвайте канала на

904 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини