Дон Цеци скътал над 500 000 лв. в партийна каса

  • 13 април 2012 06:29

  • 1535
  • 0
Дон Цеци скътал над 500 000 лв. в партийна каса
©

628 хил. лв., или близо три пъти над държавната субсидия от 212 хил. лв. като част от Коалиция за България, е натрупал в партийната си каса Дон Цеци. Лидерът на „Евророма” е отчел пред Сметната палата близо 130 хил. повече в касата спрямо 2010 г., съобщава в. "Монитор".

В същото време отчетът на партията на Цветелин Кънчев показва, че на щат за него работят само трима души. Лидерът на един от коалиционните партньори на БСП е отчел ръст на служителите си спрямо 2010 г., когато администрацията е била от един началник и един подчинен. Разходите за краткосрочни и постоянни заплати на персонала са общо 34 хил. лв. за година, като в това число влизат и платените 5 хил. лв. осигуровки. Това означава, че служителите в партията са получавали средно под 1000 лв. на месец брутна заплата. В същото време формацията е отчела компютри за 6 хил. лв., автомобили за 78 хил. лв.и 628 хил. лв. в брой.

За разлика от Дон Цеци през 2011 г. социалистите са затегнали сериозно колана, за да изкарат финансово годината, показва отчетът на Сергей Станишев пред Сметната палата. Заради опразнената червена каса партийните секретари са проявили в пъти по-голямо усърдие и са събрали 300 хил. лв. повече членски внос спрямо 2010-а. Червените отчитат близо 370 хил. лв. от дарения от над 400 души. Въпреки че Станишев публично обяви, че „Позитано” 20 няма да приема спонсорства за вота 2 в 1 в края на октомври и заради това партията ще изтегли 2 млн. лв. кредит, в крайна сметка червените в Шумен и Благоевград са прибрали 122 хиляди от съпартийци за подпомагане на кампанията. Повечето обаче са дарили малки суми, включително и по 20 лева.

Най-голям спомоществовател на БСП се оказва фамилията на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Олигархът е заобиколил законовата забрана за дарения над 10 хил. лв. от едно физическо лице, като е дарявал „семейно”. Овен него БСП са подпомогнали съпругата му Величка и по-малкият му син Цветомир.

Тримата са внесли в партийната каса общо 29 хил. лв. Финансовите им инжекции обаче се оказаха недостатъчни, за да може счетоводителят на Гергов, Георги Търновалийски, да стане кмет на Пловдив от името на БСП.

През 2011 г. червените отчитат 104 хил. лв. за лизингови автомобили, както и сериозни разходи за вота. По официалния отчет на „Позитано” 20 соцпартията е изразходвала 1,749 млн. лв. за външни услуги за президентските и 1,870 млн. лв. за външни услуги за местния вот. Така за изборите са отишли над 3,6 млн. лв.

От БСП отчитат малко над 8 млн. лв. приход от държавна субсидия, като 197 хил. лв. от тях са от бившия атакист Камен Петков. В същото време по коалиционно споразумение червените дават част от субсидията си на другите партии в Коалиция за България.

Последвайте канала на

1535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини