Акад. Ангел Гълъбов пред novini.bg: Сега е пикът на COVID19 у нас

  • 23 юни 2020 17:25

  • 5303
  • 0
Акад. Ангел Гълъбов пред novini.bg: Сега е пикът на COVID19 у нас
© И-т по микробиология БАН

Академик Ангел Гълъбов е председател на Българското микробиологично дружество, работи в Института по микробиология към Българската академия на науките /БАН/. Той е вирусолог и затова го потърсих за експертно мнение по въпроса - иде ли втора вълна на смъртоносната зараза от Ковид19?

"Втората вълна на епидемията от коронавируса е фантазия, няма такава. Сега е пикът на първата вълна. Моето мнение е, че ние подценихме заболяването. Вдигнахме шум и въведохме мерки, когато имаше две лаборатории, които правеха диагностика. Сега тя се прави в над 20 специализирани работилници. Страната ни е покрита с лабораторна мрежа и ситуацията започна да се променя, предимно заради това, че се изследват повече хора.
България е на кръстопът и оттук минават много пътища. Освен това у нас идват много хора от малцинствата, които досега бяха навън. В чужбина те не си плащат здравните вноски и идват тук при своите близки да се възползват от държавната здравна система. Те доринасят много за разпространението на коронавируса у нас. Оформиха се няколко огнища, има и други единични заболявания, които се дължат на отслабените мерки.

Проф. Костадин Ангелов: Скокът на заразените е заради грубото неспазване на препоръките

Неправилно бе казано, че има пик на болестта в края на април

вместо като гърците да се стегнем, ние взехме да се отпускаме като в основата на това са предимно финансовите и икономически причини. Знайно е колко фирми фалираха, а и колко се увеличиха безработните. Както вече казах, сега е пикът на болестта. Ние ще чакаме той да премине, а от днес някои мерки за безопасност отново са върнати. Но аз наблюдавам препълнените улици, заведения и други публични места в София. Всеки ходи както си реши - без маски, без дистанция... Много ми е странно това разпускане сред хората в момент, когато трябва да имаме строг контрол. Важно е заболяването да бъде ограничено и това трябва ясно да се разбира от всички. В съседна Гърция ползваха методите за борба с коварната зараза на Ухан, където тя бе елиминирана. Сега този способ се ползва и в Пекин. 

Методът е - забрана за излизане на улиците

социални работници разнасят храна и лекарства на хората и се грижат заболелите веднага да бъдат настанявани за лечение. Вижте какво стана в Сърбия, където дори страхотни тенисисти като Новак Джокович и нашият Григор ДимитровГригор ДимитровГригор Димитров Димитров е български тенисист. Роден е в град Хасково. Започва да тренира тенис се разболяха, това е трагедия. Категоричен съм, че задължително трябва да се спазват- дистанция, дезинфекция и носене на маски. Контрол трябва да има, защото нашите хора в голямата си част не обичат да спазват правила.

Доц. Атанас Мангъров пред novini.bg: Ако искаме да сме наплашени, ще продължим да се страхуваме

Вирусът става все по-малко вирулентен,

но има една особеност, която го различава от предишни коронавируси. Той има рецептори както в горните дихателни пътища, така и по- дълбоко, както при птичия грип, при който се препълват съдовете, които кръвоснабдяват крайните разклонения на бронхите, т.нар.алвеоли, където става газовият обмен, препълнени с вирусни частици. Това е тежката форма на заболяване и развитие на тежка бронхоневмония. Но вирусът се разпространява благодарение на това, че има рецептори в горните дихателни пътища и те предават тази инфекция от човек на човек. Това е.

Огнян Минчев: Носете си маските и уважавайте живота на другите. За да уважават и те вашия живот.

Смъртността у нас се движи около 5 на сто,

докато при грипа смъртността е 0,5 - 0,6 на сто. У нас се боледува много от грип, но българите избягват да се ваксинират. Хората трябва да знаят за опасностите от Ковид19 и това, че заболяването може да се развие смъртоносно. Затова трябва да се пазят, всеки носи индивидуална отговорност. Вирусът мутира и смятам, затова няма да има втора вълна. Освен карантината, като средство за борба с него, ваксината е другият способ. Убеден съм, че догодина вече ще имаме ваксина срещу Ковид19. До тогава обаче трябва да има добър контрол при затегнати мерки.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
5303 0

Водещи новини