Хасан Адемов: Трябва да се криминализира укриването на осигуровки

  • 11 април 2012 10:46

  • 1072
  • 0
Хасан Адемов: Трябва да се криминализира укриването на осигуровки
©

"Новият Наказателен кодекс трябва да преследва само умишленото укриване на осигуровки, а не тяхното неплащане, защото в условията на икономическа криза рискуваме да напълним затворите с некоректни работодатели". Това каза в интервю за Дарик радио зам.-председателят на социалната парламентарна комисия Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

Той коментира разписаната в проекта за нов Наказателен кодекс възможност да се налага наказание „лишаване от свобода" на работодател, който не плаща в срок вноските за пенсия и здраве на служителите си в големи размери: „Криминализирането на умишленото укриване на осигурителни вноски, а не неплащането, защото е изключително важно как ще бъде формулиран текстът, тъй като сигурно си спомняте, че преди шест-седем години имаше такъв текст в НПК и той беше отменен от Конституционния съд. Сега, в условията на тежка икономическа криза, ако се пристъпи към такава мярка, тя трябва да бъде превантивна, за да не се достига до ситуация, в която работодателите да отидат в затвора само за това, че имат просрочия и задължения. Но ако те са декларирани и са в режим на уточняване на график за разплащане, мисля, че няма да има проблеми".

Адемов е категоричен, че е изключително важно как ще бъде формулиран текстът, за да не се стигне по думите му до другата крайна мярка – да напълним затворите с уж некоректни работодатели. Депутатът напомни, че в условията на криза някои от работодателите изпитват сериозни затруднения. „Което в никакъв случай не означава, че не трябва да има баланс между правата на работници и служители, от една страна, и от друга страна – работодатели. Трябва да има разписани правила как да се стигне до тези хора, как да бъде точно текстът, за да не стигаме до крайности", каза народният представител от ДПС.

По повод друга идея, лансирана вчера от зам.-министъра на енергетиката Валентин Николов - да се забрани на гражданите да се отказват от парно, ако са си закупили жилище или офис с централно отопление, Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва коментира, че това е несериозно предложение. Според Адемов това е изключително непопулярна мярка.

„Закрепостяването към каквото и да е било в никакъв случай не може да бъде възприето еднозначно. Когато става въпрос за монополист, какъвто е топлофикация в случая, това е несериозно предложение според мен. Да се надяваме, че то ще си остане предложение, защото закрепостяването означава да нямаш право на избор и цял живот да си закрепен към един монополист", допълни той.

Последвайте канала на

1072 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини