Йорданка Фандъкова: Докато има и едно куче това ще е проблем

  • 11 април 2012 08:21

  • 2311
  • 7
Йорданка Фандъкова: Докато има и едно куче това ще е проблем
©

„Проблемът с бездомните кучета е от 20 години и за съжаление трябваше да си отиде един човек, за да се разбере, че има нужда от по-строги мерки“, каза пред ТВ 7 Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, кмет на София.

Според кмета на столицата сега имаме възможност да се построят повече приюти, за да бъдат прибрани глутниците. Фандъкова каза, че иска законови промени. По думите и 86% от хората подкрепят облекчаването на условията за определянето на агресивността на кучетата. „Агресивните кучета трябва да бъдат приспани и да не могат да се осиновяват“, категорична беше кметицата.

Вчера стана ясно, че две жени са осиновили над 200 кучета. На въпрос защо тези хора се пазят и не дават обяснение Фандъкова отговори, че законът пази тези хора. „Голяма част от тях са така наречените надзорници, а аз искам такива надзорници да няма. Искам да стимулирам осиновяването на кучета, но собственика трябва да има отговорности. Приема се че ние пречим на осиновяването, а ние искаме да има ред. Не знаем какво става с тези осиновени кучета – дали са на улицата, дали са в чужбина. Трудно се намират тези кучета. Когато стане нещо отговорността е моя и на общината. Трябва да има контрол върху собствениците“, категорична беше Фандъкова.

Тя даде пример с момичето, което преди 2 дни беше ухапано от куче пред общината. „Оказа се, че това е домашно куче. Това е отговорност на собствениците, а нашата е да прибираме агресивните кучета“.

Хората искат мерки на място – като се видят такива кучета, те да се прибират веднага. „И ние настояваме за това. Надявам се всички мерки, които сме предложили да се приемат. Това е приоритет номер 1 и ще работя за видим резултат. Трябва ни подкрепата на обществото, на медиите. Екипите на „Екоравновесие“ се следят непрекъснато от защитниците на животните и им се пречи на работата“, каза кметът на София.

Тя сподели още, че и ветеринарните лекари искат да се включат в този процес. „Обявен е конкурс от кмета на квартал „Надежда“ за избор на клиники, които да извършат кастрациите“.

Бездомните кучата са над 9 200, съобщи Фандъкова. „Нееднократно съм казвала, че докато има и едно куче това ще е проблем. Очакваме чувствително намаляване през следващите 2 години, ако работим усърдно. Много кучета са приходящи. Затова трябва да има и национална програма. Ако един град го направи няма да е ефективно. Много общини работят и имат успехи, но има и много, които изобщо не работят за разрешаването на проблема“, каза Фандъкова.

Последвайте канала на

2311 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2012.04.14 | 18:59

7
Поредното популистко изказване , след което нищо не се случва! А знаете ли защо по селата няма проблем с бездомните кучена ? Защото там няма "Екоравновесие" и правозащитници - има ловна дружинка ...

2012.04.14 | 18:58

6
Всички кучета, които не са домашни трябва да бъдат приспани! Не се правете на идиоти! Така се прави на запад и това е правилният начин. А помиярливите да си гледат работа. Заради една банда лицемери скандиращи "хората са лоши - кучетата са добри" цялото общество страда. Съдете ги и тях. Те са виновни.

2012.04.12 | 20:33

5
Струва ми се, че познанията ти за Запада са твърде оскъдни. А да се съдят хората, защото защитават невинни същества обречени на смърт, намирам за доста крайно. Общественото страдание идва от липсата на разум, който да насочи агресията към първоизточника, а не към шепа стойностни хора, които ценят живота.

2012.04.12 | 20:19

4
Айде не се прави че разбираш как се прави на запад! На запад куче не означава убиец, а приятел, прост/а българино/българке! И във всяка една друга цивилизована държава се намират хуманни методи, ама хуманно за такива като тебе е дума без значение. Жалко е наистина, държава пълна с простаци ...
Az

2012.04.12 | 14:55

3
E nali ako gi prispiat sichki , hranilkata na ekoravnovesie i rtazni tam otganizacii se izcherpva.Vse pak govorim za bulgaristan , kadeto korupciata e na nacionalno i svetovno nivo!Nimata finansov interes da reshat problema v ramkite na mesec dva ! Vsichko tova she prosduljava godini oshte , za da se tochat vero i nashi pari !|Vsichko e zapari ! Za izbiratelite izobshto ne im puka , nes e zablujdavaite ! Cirka gerb , cirka bsp , cirka sds...Edin i susht cirk s razlichni klouni i akrobati !

2012.04.11 | 12:13

2
Да ми гризне фъндъка
maria

2012.04.11 | 12:11

1
eyu,kurvo,dokato gi ima takiva kato teb,koito s nishto ne mogat da se spraviat shte ima problemi!tozi problem go ima ot godini i vie otdavna triabvashe d anapravite neshto po vuprosa,kakvo znachi izrazut''dokato ima i edno kuche''?ami dokato ima i agresivni prestupnici shte produljat da umirat hora i deca!dokato ima nesvurshena rabota ot korumpiranata policia i prokuratura krajbite,nasilieto i ubiystvata shte produljat,oshte poveche,kogato mahnahte smurtnoto nakazanie!plashta vi se,za da deystvate,a ne da lujete horata!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини