Община Разград ще изгради три нови площадки за домашни любимци

  • 01 юни 2020 08:09

  • 600
  • 1
Община Разград ще изгради три нови площадки за домашни любимци
© Pixabay

Три нови площадки за свободна разходка на домашни любимци предвижда да изгради община Разград. Те ще бъдат разположени на територията на Градския парк, в ж.к. "Орел" и в ж.к. "Водна централа", каза в интервю за БТА зам.кметът на общината Мирослав Грънчаров. По думите му така ще се осигури възможност на собствениците на кучета, живеещи в различни райони на града, да ги разхождат свободно.

В момента функционира една такава площадка в пространството между Младежкия дом и стадиона, но смятаме, че тя не е достатъчна, коментира Грънчаров.

Декларираните кучета в община Разград към момента са 961. Толкова са били и към края на миналата година, а година преди това са регистрирани 972 домашни любимци, посочи зам.-кметът. Той поясни, че за 2019 г. постъпленията в бюджета на община Разград от такса за притежаване на куче възлизат на 10 434 лв. Към месец март тази година приходите са били 2 323 лв., което е 22 процента изпълнение на заложения за годината план от 10 000 лв. Към същия период на миналата година внесените в общинската хазна средства от такса куче са били 1 735 лв. или 19 на сто изпълнение от плана от 9000 лв.

Трета площадка за разхождане на кучета ще бъде изградена в Шумен

Грънчаров уточни, че годишната такса за куче в община Разград е в размер на 20 лева. Съгласно Закона за местните данъци и такси този налог се плаща ежегодно до края на март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиването на кучето, когато то е придобито след тази дата. Приходите от събраните такси се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета, поясни зам.-кметът.

Той припомни, че от заплащане на такса са освободени собствениците на кучета на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, животни, използвани за опитни цели, кучета на БЧК, кастрирани кучета. От такса се освобождават и кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни. Не се заплаща такса за куче с поставен микрочип за първата година от поставянето му, каза още зам.-кметът. По думите му от началото на годината няма издадени актове за липса на чипове на домашни животни в Разград.

Община Разград ще поеме инициативи за масова регистрация на кучетата и за осиновяване на животни от Приюта

Община Разград ще поеме нова инициатива за масова регистрация на кучетата, които се отглеждат по селата, във вилната и в индустриалната зони в града. Дейностите се предвижда да стартират след приемане на Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета за 2020 година и плана за изпълнението й. Документът предстои да бъде внесен в най-скоро време за обсъждане и приемане от Общинския съвет. По думите на зам.-кмета, всички мерки, предвидени в Програмата, са съобразени с изискванията на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарната дейност. Програмата ще предвижда кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, трайна маркировка и връщане по места на социализирани и здрави безстопанствени кучета. Обработката ще се извършва в регистрирани стационарни или подвижни амбулатории на принципите на масовата кастрация по райони и във връзка с молби и сигнали на граждани. Предвижда се създаване на информационна база данни за обработените безстопанствени кучета. Ще се организират информационно-образователни кампании. Програмата предвижда и създаване на организация за регистриране на домашните кучета и маркирането им като такива с подходяща маркировка.

Глобиха семейство, разхождали кучетата си в Морската градина

Общината планира провеждане и на информационна кампания за осиновяване на кучета от Приюта за бездомни животни, като реализацията й също е обвързана с приемането на Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета, сподели още Грънчаров.

Целите на информационната кампания са да се намали броят на кучетата в приюта, да се социализират по-бързо и успешно, да се отглеждат при по-добри условия, да се намали търсенето на домашни любимци от нелицензирани развъдници, където животните често се използват и за нерегламентирано размножаване, което вреди на тяхното здраве и често се оглеждат при неподходящи условия.

Сред целите на кампанията е и да се възпитават у младото поколение качества като отговорност, милосърдие и хуманно отношение към животните, добави зам.-кметът.

В Приюта за безстопанствени кучета в Разград има настанени 173 животни

В момента в Приюта за безстопанствени кучета в Разград има настанени 173 животни. За тях се грижат седем служители, като единият е ветеринарен лекар. Той е и управител на Приюта, има и един ветеринарен техник, както и петима гледачи, каза още Грънчаров.

Той обясни, че през миналата година в Приюта са постъпили 135 животни. От тях четири са били изоставени от собствениците си, а 131 заловени от служителите на приюта. През този период са кастрирани 104 животни, обезпаразитени, маркирани с ушни марки и чипирани са 133. Броят на осиновените кучета от граждани през годината е бил 47.

Зам.-кметът добави, че срокът на престой на едно куче в приюта зависи от преценката на управителя или ветеринарния лекар по два показателя - общото здравословно състояние на животното след извършените ветеринарно-медицински дейности и неговия характер, темперамент, реакция спрямо хора, животни и други показатели във връзка с успешната социализация и адаптация към средата.

Грънчаров поясни, че принципът, по който се връщат кучетата на улицата, е регламентиран в Закона за защита на животните, като в приюта остават за доотглеждане само агресивните кучета, а останалите подлежат на разселване и осиновяване от общината.

Предвиждаме да се създаде сайт на приюта, в който да се публикува информация за предлаганите за осиновяване животни и друга полезна информация, увери зам.-кметът на община Разград Мирослав Грънчаров. Той бе категоричен, че общината работи добре с неправителствената организация "Защита на животните в Лудогорието" и в тази насока съвместните им дейности ще продължат.

Последвайте канала на

Novini.bg
600 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.06.01 | 08:55

1
А за деца има ли?

Добави коментар

Водещи новини