Българска хранителна банка подписa партньорско споразумение с Българска агенция по безопасност на хр

  • 10 април 2012 17:52

  • 54094
  • 0
Българска хранителна банка подписa партньорско споразумение с Българска агенция по безопасност на хр
©

10 април 2012 г., София - Българска хранителна банка (БХБ), учредена наскоро от 9 стопански и нестопански организации, сключи дългосрочни споразумения за партньорство с Българска aгенция по безопасност на храните и Societe Generale Експресбанк. Подписаните споразумения ще подпомогнат развитието на БХБ.

Нестопанската и юридически самостоятелна, организацията е създадена с мисия да осигурява дългосрочно и целогодишно хранително подпомагане чрез модела хранителна банка на база на стандарти и добри практики на ефективно работещи хранителни банки в близо 50 страни. БХБ е първата организация в България, създадена специално, за да развива професионално инфраструктура и капацитет за ефективно и системно хранително подпомагане в широк мащаб чрез мобилизиране на дарени ресурси.

БХБ ще работи за набирането на дарена годна и здравословна за потребление храна от търговци, дистрибутори, производители чрез система, гарантираща правилно съхранение, контрол, транспортиране и отчетност. Храната ще се предоставя на организации с работещи програми за хранене, за да достига паралелно до повече хора, които имат нужда от безвъзмездна подкрепа за пълноценно хранене.

Основните задачи на БХБ ще бъде да достига и договаря дарения на хранителни продукти, да осигурява съхранението им, да контролира качеството им и да съдейства през всички фази на достигането на дарената храна до хората в нужда. Българска хранителна банка ще стартира работата си в София, но планира и ще търси ресурси и възможности за създаване на инфраструктура в цялата страна.

“Основната дългосрочна цел, която БХБ си поставя, е да се развие като устойчива система за хранително подпомагане и до 2018 г., да осигурява подпомагане, достигащо системно до 300 000 човека. Реалното стартиране и развитие в оптимален мащаб на дейността на БХБ зависи от осигуряването на инфраструктура, наличие на финансови ресурси, и наличие на организации които могат ежеднеивно да организират предоставянето на храна“, обяви днес Изпълнителният директор на БХБ, Марина Бракалова. Председателят на УС на БХБ Антоан Колет допълни: “За да заработи ефективно, БХБ се нуждае и от подкрепяща законодателна среда, която стимулира даряването на храна. В дискусии с Министерството на земеделието и Министерството на финансите срещаме разбиране, очакваме това да продължи и с реални предложения за промени.“

Обществото ни трябва да използва наличните си ресурси и да намали пропастта между произведените храни, които се разхищават, и хората, които реално се нуждаят от тях, споделиха учредителите на организацията – Асоциацията на месопреработвателите в България, ФОРА – Фондация за общностно развитие, „БГМеню”, „Белла България”, „Био България”, „Крафт фуудс България”, „Нетера”, “Пикадили” и „Тандем”. Организацията си поставя за цел да стане един от ефективните национални инструмента за ограничаване на глада в България, както и за намаляване на ненужното разхищаване на храна.

Дейността на БХБ ще се развива на база на възможностите и нуждите в България, ползвайки обаче опит от работеши над 240 банки в света. Организацията ще се сертифицира от Европейската федерация на хранителните банки и Глобалната мрежа за хранително банкиране по отношение прилагането на всички действащи стандарти.

За БХБ:


Фондация Българска хранителна банка се учреди като резултат от работата на Форум „Хранителни банки”, в рамките на който бе постигнат консенсус между публичния, бизнес и граждански сектори за ползите за цялото общество от тази система. Повече от 30 държавни, стопански и граждански организации обсъждаха и се консолидираха около решението за учредяване на Хранителната банка. Те работиха съвместно по формата, структурата и основните стратегии за работа на БХБ като организация, развиваща се в национален мащаб, партнираща със социалния сектор и хранителната индустрия.

Принос за учредяване на БХБ имат всички участници във Форум „Хранителни банки”. Със значима подкрепа при търсенето на решения за създаване на ефективна хранителна банка се включиха Българска агенция за безопасност на храните, Министерство на земеделието и храните, „ПрайсуотърхаусКупърс“, правна кантора Schoenherr, Американска търговска камара, „Данон Сердика“, „Содексо“, „Нестле“, Български червен кръст, „Каритас“, Национална мрежа за децата, и много други. Всички те остават партньори на Българска хранителна банка.

Учредителите:


Сдружение “Асоциация на месопреработвателите в България” – https://amb-bg.com/;

“Белла България” АД – https://bella.bg/ ;

“Био България” ООД - https://bio-bulgaria.com/;

“Крафт Фуудс България” АД - https://milka.com/;

“Нетера” ЕООД – https://neterra.net/;

“Пикадили” АД (Делейз Груп България)- https://piccadilly.bg/;

“Роуд Ранър” ЕООД (БГ меню) - https://bgmenu.com/;

“Тандем-В” ООД – https://tandem.bg/;

Фондация ФОРА – Фондация за общностно развитие – https://fora.bg/

Членове на Управителния съвет

Антоан Колет - Председател на УС, Директор на „Крaфт Фуудс България“;

инж. Ангелин Ангелов - Мениджър качество на храните, „Делейз Груп“;

Владимир Давчев – Партньор в „Сагита АД“ (БГ меню;)

Доминик Хамърс – с опит в разработване и управление на логистична инфраструктура в сферата на храните;

Кирил Вътев - управител и собственик на „Тандем В“, Председател на Асоциация на месопреработвателите в България

Любомир Ноков - Управител на „Био България“ и член на екипа на gorichka.bg;

Методи Методиев - Фондация за общностно развитие;

Пол Тобин - Управляващ съдружник данъчни въпроси, ПрайсуотърхаусКупърс

д-р Славита Джамбазова – Заместник - генерален директор на БЧК.

Последвайте канала на

Novini.bg
54094 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини