Разкриха причината за аварията на тръбопровода във Варненското езеро 

  • 27 май 2020 11:56

  • 6325
  • 5
Разкриха причината за аварията на тръбопровода във Варненското езеро 
© Булфото

Авариралият участък от тръбопровода във Варненското езеро е открит почти на повърхността във фарватера - на дълбочина около 13 метра, той е бил разкъсан, а причината за това е механично въздействие. Това каза днес Христо Николов - главен инженер във фирма "Хидроремонт", подизпълнител на дейностите под вода и основните възстановителни работи на обекта. Той уточни, че механичното въздействие се вижда по самата тръба. Специалистът каза, че не може да твърди дали авариралият тръбопровод е бил ударен от преминаващ кораб.

В момента е премахнат дефектиралият участък от тръбопровода, който е с дължина около 270 метра, каза още инженерът.

Предстои подготовката на новите тръби, които са от полиетилен с висока плътност и с външен диаметър 500 милиметра. Успоредно се подготвя и новата траншея, в която да се положи новия тръбопровод. Дъното ѝ е с дълбочина 22 метра. Прокопаването ѝ ще започне от утре.

Откриха защо измря рибата във Варненското езеро

Специалистът обясни, че корабите, които преминават са с максимално газене са около 11.5-12 метра, а тръбата ще е на минус 22 метра, т.е. 10 метра разлика между кила на кораба и тръбата. Тръбата е запушена в момента от двете страни и от нея не се излива нищо.

Работим с идеята максимално бързо да възстановим положението, каза още Христов и уточни, че за работа са нужни около 45 дни. Освен това възстановяването зависи от метеорологичните условия и корабоплаването, защото се работи във водния път, отбелязва БТА.

Novini.bg
6325 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
От Варна

2020.05.27 | 20:30

5
Обръщам внимание на автора, че главния инженер е Христо Николов..... Макар че края на статията се споменава за някой Христов....
Драконът

2020.05.27 | 17:55

4
Много интересно е заключението на главния инжинер на Хидроремонт. Върху трабата имало следи от механично въздействие, но той не можел да твърди, че то е от преминаващ кораб, защото максималното газене на корабите било до 12 метра, а тръбата е на 13 м дълбочина.. Така би трябвало да е на хартия, но на практика се случват други неща. Ако някой кораб не изхвърлил достатъчно от баластта си, газенето му е било над определените 12 м. Или ако корабът е претоварен. По-безопасно за служебната кариера е да се изкаже подобно беззъбо мнение. Тръбата може да е счупена от някоя тайно влязла в езерото руска подводница или от опашката на някой кит.Само да не разваляме спокойствието на контролиращите органи влизането и излизането на корабите от езирото.
Цигаристан

2020.05.27 | 14:02

2
Ятаци, лесно се руши и саботира ама сега ще идат няколко милиона, а пък и в разгара на и без това късият сезон . . . . сигурно се гордеят с простотията си
Цитаристан

2020.05.27 | 14:11

3
Явно са очаквали напълно да съсипят варненският "сезон" което би довело до масови протести и падане на правителството
Stamatis

2020.05.27 | 12:36

1
Още преди 2-3 седмици в един сутрешен блок, показаха любителска снимка на оаканото море около Варна. Чак сега, когато рибата измря и имаше репортажи, се сетиха да оправят трабата! Щеше така да си мине метър тази екологична катастрофа, за която НИКОЙ няма да понесе наказание!

Добави коментар

Водещи новини