Какво трябва да правим при гръмотевична буря

  • 26 май 2020 07:07

  • 5803
  • 2
Какво трябва да правим при гръмотевична буря
© Pixabay

Всяка година в дадени периоди се разразяват гръмотевични бури с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, а понякога и човешки жертви.

Във връзка спрогнозата за следващите дни, NOVINI.BG ви напомня какво трябва даправите, ако ви настигне буря:

Ето какво време ни очаква днес

 

-Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.

-Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Дръжте се на разстояние от съседа си.

-Ако сте на велосипед, слезте от него.

-Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети.

-Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

-Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.

-Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

-По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите, ако са обгорели, могат да се спукат.

Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото.

-За защита на сградите от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.

-При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.

Последвайте канала на

Novini.bg
5803 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Георги

2020.05.27 | 05:16

1
Глупости какволи нема да измислят другият път вижте в YouTube какво требва да правите в тази ситояция
Асъм в фб

2020.05.27 | 05:18

2
Георги злидолски който иска дами пише

Добави коментар

Водещи новини