Съдът забранява, ама чиновникът дава - това корупция ли е?!

  • 25 май 2020 12:48

  • 9941
  • 0
Съдът забранява, ама чиновникът дава - това корупция ли е?!
© личен архив

По мое скромно коментаторско мнение - е. Изводът в заглавието е обобщение на близо 30-годишна конкретна практика да се строи безобразно в София /не само/ от самозабравили се новобогаташи, които газят с непукизъм правила и норми и не им пука от нищо и никого. Къщата от снимките тук показва за пореден път как един състоятелен човек си гради огромно къщище в  Драгалевци, въпреки решение на висшите магистрати от ВАС. Това се случва под носа на чиновници от район Витоша и Дирекция „Общински строителен контрол“, които лапат от парите ни, уж за да съблюдават за реда и спокойствието на всички ни, а не само на избрани. Как са "мотивирани", е ясно за всички почтени хора у нас и за наблюдаващите ни за корупция от ЕК.

 

Огромната сграда, която външно удивително прилича на почивна станция от времето на соца, е на приватизатора на предприятие за обуща Борис Пеев. Но тук не личността му е важна, а това, че давайки израз на мащабните си мераци, строи в разрез с правилата и нормите и незачитайки правата на своите съседи, на другите хора, най-общо казано. Защото пантеонът му затваря визията на съседите му и откровено уврежда техните права, но на него изглежда хич не му дреме затова. Нито пък за решение №3078/26.02.2020 г. на Върховния административен съд за отмяна на строителното разрешение, което можете сами да видите тук и да си направите изводите.

За строежът в Драгалевци, който е в разрез с общия устройствен план и други приети общи норми за живота ни, писаха доста печатни и електронни медии. Но както можете сами да се досетите, и това не спря бетоновозите и огромната сграда, надвишаваща по размери допустимото строителство в района, вече е почти завършена. Разполага дори с гараж за много коли, басейн и има засадени големи дървета. По време на извънредното положение контролиращите чиновници от район Витоша и от Столична община явно са се страхували да не пипнат някой вирус, та затова не са се приближавали до обекта.

Ясно е, че в мътни води се ловят най-големи риби, а някои видно строят големи къщи. Само че не е луд, който лапа лакомо от зелника, а онзи, който му го дава. Та в нашият случай това са служителите на бюджетна хранилка от отделите и дирекциите по незаконното строителство, на които имаме право да търсим сметка и да критикуваме бездействието им. Впрочем за тях дали пък хранилката е само една - тази от данъците ни?! Чудя се, ама надали. Как иначе да си обясним, че те не правят нищо за спирането на този строеж, въпреки установените фактически нарушения?

 

Инженери с дълга и успешна практика от общината ми поясниха, че когато има решение на съда, в случая на ВАС, собственикът е длъжен да спре градежа, да коригира посочените му нарушения, после документално да направи постъпления за ново строително разрешение и т.н. Размерът на къщището в Драгалевци е с разгъната площ 828,5 кв.м., при допустими 749. Пак тези специалисти обясниха, че по този порочен начин са постъпвали и други новобогаташи, които първо си правят къщите с размери като на средни училища под носа на нищонеправещите общински чиновници, а после намират начини да ги узаконят, чрез съдействието на висшестоящи политици и началници. Както се казва, продължава да е валидно златното комунистическо правило - важно да си човек на "правилния" човек.

Почтените хора обаче се възмущават от безобразията на чиновниците в общините, за които е публична тайна, че създават най-голямата и опасна по размери корупция. Казват, че корупцията трудно се доказва, всички знаем поучителната история за какво е бил осъден Ал Капоне. Тя може трудно да се доказва, ама оставя едри гнусни слузести следи - като историята за тази къща, която ви разказах тук. И насажда усещането, че понякога като гледаш една сграда, сякаш бетоновозите са вървели преди архитекта. Пък той в конкретния случай комай не се е страхувал, защото се говори, че съпругата му работела в общината и тя и колегите й заради едната колегиалност, явно са си затваряли очите за строежа в Драгалевци. 

 

По повод на него се питам още - по какво такива "съвременни строители" се различава от онези цигани, които си правят незаконни бараки и къщи и после им ги бутат, както се случи с над 40 домове на роми във Варна м.г. и на много други места в татковината! По това, че и ромите газят правилата и законите, обаче техните постройки винаги могат да ги бутат. Но на онзи от Драгалевци няма да му срутят къщата. Добре "мотивирани" чиновници ще намерят начин как да я узаконят, заобикаляйки закона. Народът ни от практиката е създал анекдота, че законът е врата в полето, през която минават само глупавите, а хитрите я заобикалят. Това го установяват от години и наблюдаващите ни от ЕК и справедливо ни хокат във всеки свой доклад. Преди дни стана ясно, че мониторингът върху българското правосъдие продължава и че страната не е постигнала окончателни присъди срещу корупцията. Ми не е.


 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
9941 0

Свързани новини

Водещи новини