Две реки потекоха в черен цвят

Пореден сигнал за замърсени реки и умряла риба в Пловдивския регион. Този път в района на Старосел, където две реки потекоха в черен цвят.

Водата на река Кощовица тече буквално в черен цвят. Тя е приток на река Пясъчник, която се влива в язовир Пясъчник. За съжаление може да се каже, че замърсяването е стигнало и дотам и в язовир Пясъчник има открита умряла риба.

В реката са се излели отпадъчни води от близка розоварна. Предприятието няма разрешително за заустване, няма и официално разрешително за работа. Обектът е съвсем нов. Подал е нужните документи още в края на април, но все още официално не би трябвало да има дейност. Когато се е случила аварията, водата се е оцветила в черен цвят.

От предприятието са обяснили, че са били в процес на 72-часови проби.

 

Проверка заради умряла риба в река Янтра

 

Според Басейнова дирекция във водата са попаднали растителни пигменти, които унищожават кислорода и водят до измиране на рибата.

Това не е прецедент в региона. Розоварните много често се явяват замърсители в района и от Басейнова дирекция и от РИОСВ - Пловдив обясниха, че ще сезират прокуратурата.

"Това е предприятие, което преработва розов цвят и в случая замърсяването е точно с отпадъчни води, които не би трябвало да се изпускат, защото нямат все още разрешително за заустване. Проблемът е, че кислородът във водата пада сериозно под нормите и това предизвиква щети и измиране на риба", заяви пред БНТ инж. Марин Маринов - и. д. директор на Басейнова дирекция- Пловдив.

"Незаконно, не точно, защото те са си преминали процедура по глава 6-та от Закона за опазване на околоната среда, но все още не са въведени в редовна експлоатация. На място колегите са установили, че розоварната е в 72-часови проби. Дали сме предписание незабавно да бъде преустановено заустването на отпадъчни води в река Кошовица", каза инж. Десислава Георгиева - директор на РИОСВ- Пловдив.

Коментари

 1. 2020.05.23 | 17:35
  Във Вулгария всякой си прави каквото си ще! Та затова и всички чужденци драпат да си купят земя за жълти стотинки! Ейййй патриоти,напразно умряхте за Родината?
 2. 2020.05.23 | 17:27
  И сега какво ще превим?
 3. 2020.05.23 | 16:07
  Тези гладни бизнесмени само затвор или нещо по лошо трябва.
 4. 2020.05.23 | 14:15
  Да пробват атомна бомба тогава дали е дтанала боюбата да разберат ( с разрешение разбира се )
 5. 2020.05.23 | 13:16
  ....Значи законно са отровили реката...
 6. 2020.05.23 | 13:14
  С тези темпове България скоро ще заприлича на пустиня.
 7. 2020.05.23 | 13:09
  Ако това. Стане в Германия или Англия жална им майка на нарушителите глоби огромни и затвор . Друг е въпрос че има предписания но явно никои не проверява дали се изпълняват ако контролните органи си бяха свършили работат няма дасе стига до това
 8. 2020.05.23 | 13:00
  Закрийте ги преди да изпотровят всички около тях!!!! Стига с тези смешни глоби!!! Това си е направо съзнателно извършено престъпление!!!!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет