Могат ли кърлежите да пренасят COVID-19?

  • 17 май 2020 10:01

  • 2924
  • 4
Могат ли кърлежите да пренасят COVID-19?
© Pixabay

В този сезон активността на кърлежите е отново много голяма. Имаме тревостой и влажност и те намират подходящите условия. Апелирам веднага, своевременно, да се направи преглед на рисковите места от човешкото тяло след разходка и престой на открито. Това съветва началникът на отдел „Паразитология” към РЗИ-София Цезарина Илиева.

Пред Нова телевизия тя успокои, че няма данни кръвосмучещи насекоми или членостоноги, каквито са кърлежите, да пренасят вируса на COVID-19.

Пловдивчани питат общината пръска ли се срещу кърлежи

"Конкретно може да се предполага, че е много малка вероятността, предвид структурата на вируса, да се пренася по кръвен път, чрез ухапване или запиване на кърлеж. Нямаме категорични данни", поясни Илиева.

Подчерта, че за нашия регион са опасни Лаймската болест, Марсилската треска и Ку-треската.

В София, а и в страната, продължава обработката на зелените площи против кърлежи. В столицата вече са напръскани големтие паркове и градинки, продължава работата за междублоковите пространства.

Последвайте канала на

Novini.bg
2924 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
СТАРА ЗАГОРА

2020.05.25 | 11:47

4
АПЕЛИРАМ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ - ПАЗЕТЕ СЕ ОТ КЪРЛЕЖИ, ТЕ СА МНОГО ОПАСНИ ПО-ОПАСНИ ОТ ЗМИИТЕ И АКО НЕ ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ ВЕДНАГА ДА ОТИДЕТЕ НА ЛЕКАР И НЕДАЙ БОЖЕ ЗАКЪСНЕЕТЕ А КЪРЛЕЖА ИЗЛЕЗНАЛ И ДОКТОРИТЕ НЕ ОТКРИЯТ ПРИЧИНАТА С ВАС Е СВЪРШЕНО КАТО ГОГО ОТ ТОНИКА И МНОГО ДРУГИ. ТАКА ЩЯХА ДА УМОРЯТ СИНЪТ МИ БЕЗ ДА УСЕТИ УХАПАН ОТ КЪРЛЕЖ В ПРИМОРСКО КАТО В СТАРА ЗАГОРА ГО ЛИКУВАХА ЗА ДРУГО А СЛЕД ГОДИНА В СОФИЯ ОТКРИХА, ЧЕ Е УХАПАН ОТ КЪРЛЕЖ И ГО СПАСИХА НО ВЕЧЕ ТРИ ГОДИНИ ОЩЕ ХОДИ НА ИЗСЛЕДВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ. ПОМНЕТЕ: ТОВА Е МНОГО МНОГО ОПАСНО - ПАЗЕТЕ СЕ !
ДА

2020.05.17 | 12:47

3
НАЙ- ОПАСЕН Е ГЕРБАВИЯ КЪРЛЕЖ - ПОСТОЯННО СМУЧЕ ! ! !

2020.05.17 | 11:28

2
Софи, а останалите градове-кучета ги яли!
...

2020.05.17 | 10:16

1
моля да напишете статия за всичките насекоми....мисля, че са много хиляди....

Добави коментар

Водещи новини