Китай ще строи АЕЦ на Черно море

  • 09 април 2012 20:30

  • 4405
  • 8
Китай ще строи АЕЦ на Черно море
©

Китай ще вземе участие в конкурса за строителство на нова атомна електроцентрала на черноморското крайбрежие на Турция, като според експерти Пекин има големи шансове за победа. „Взгляд” дори коментира, че азиатската страна може да изтласка Русия от нейните позиции.

Пекин със сигурност може да осигури достойно финансиране на проекта.

„Росатом” също има големи планове, но настроението на Русия е помрачено от неуспеха с българската АЕЦ „Белене”, пише actualno.com

"Китай няма проблеми с финансирането и ако се споразумеят, те ще строят", заяви турски представител, подчертавайки, че по време на посещението на турския премиер Реджеп Ердоган в Китай тази седмица ще бъдат изяснени перспективите пред този проект.

Според "Файненшъл таймс" пък се очаква по време на посещението да бъде подписано и споразумение за сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели, което е необходимо, но не и решаващо условие за изграждане на атомната електроцентрала.

"Китай вече е постигнала споразумение за ядрено сътрудничество с няколко страни, включително Монголия, Нигер и Беларус, но по-голямата част от тях са ориентирани за доставка на уран", припомня изданието.

След повредата на японската атомна централа "Фукушима", развитите страни като Германия и Япония спряха ядрените си програми. Въпреки това Пекин може да се вмести сред начинаещите в международната надпревара и ако сериозно се посвети на работата, може да стане сериозен конкурент, дори и на Русия", смята вестника.

Според "Файненшъл таймс", Пекин има големи шансове за изграждане на ядрен реактор в Турция, защото китайските власти не изискват държавни гаранции за своите проекти, за разлика от Южна Корея, който вече постави такива условия.

Япония също планираше да строи реактор на турското крайбрежие на Черно море, но плановете й са били променени след повредата на "Фукушима", поради което японската "Токио електрик" бе принудена да се оттегли.

Китайските компании обаче имат някои проблеми, защото в чужбина могат да строят ограничен брой реактори, повечето с остаряла технология. Компаниите имат забрана за износ на съвременни реактори, които се строят в Китай, тъй като правото за тяхното изграждане имат чуждестранните компании "Уестингаус" и "Арева", допълва изданието.

За Турция пък изграждането на ядрен реактор е приоритет. Страната разполага с няколко собствени енергийни източници, но Анкара иска да контролира своя внос. Турция вече постигна споразумение с руската компания "Атомстройекспорт" за изграждане на първата в страната атомна електроцентрала на брега на Средиземно море.

Върху избора на Китай за изграждането на АЕЦ на турското крайбрежие на Черно море може да повлияе и желанието на Турция да намали енергийната си зависимост от Русия", заключава "Файненшъл таймс".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4405 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
истината

2015.05.27 | 09:53

8
идва турско робство номер 2 ! Борисов му даде началото като сложи кръста на "Белене".Робството ще представлява внасяне на енергия от Турция и огромните му цени.Също и отравянето на Добруджа(хляба на България) от шистовия газ които ще се извлича там.Благодаря ви господин Борисов, вие ще бъдете запомнен като най-големия еначар в съвременната българска история, достоен сте да седите до Димитър Общи , човекът предал Васил Левски на турците, същите турци с които разговаряте на майчиния им език и им се радвате.Отново , благодаря ви г-н Борисов Българоубиец !

2012.04.10 | 09:08

4
Ходи се метни от някъде!
Reality

2012.04.10 | 09:08

3
на кого му пука за турско робство номер 6 българите сме дошли на кон и на кон ще си тръгнем за каква родина си говорим тука като всеки българин при първа възможност бяга от тази така наречена наша "родина" превърнала се в развеяна кочина от цигано-турско-някава си още там сган, родолюбещо наш някой ден ще остарееш и ще си заминеш както и аз само че ще кажа един факт за приръста на "нашето население" на възраста между 17-29 години циганските "чавета" са почти двойно над нашите деца,причината поради която сме "повече" от тях е следната: пенсионерите ни, който рано или късно ще изчезнат в случай че е останал някой ще го спукват от бой на ъгъла на блока защото ще си мислят че взима 2 лв пенсия, такава ли искаш да е гледката на твойте старини, а на децата ти в такава обстановка ли искаш да израстнат или живеят, аз не я искам тази гледка нито за мен нито някой ден за децата ми, това е реалността за съжаление
pxaxa

2012.04.10 | 06:33

1
Аве ей маняк, я върви се лекувай малко
ШИШО БАКШИШО

2015.05.27 | 09:53

7
Добре бе хора вие слепили сте как си обяснявате факта че господин депутата беше в турция после спря проекта Белене а сега след спирането на Белене турците обявяват че ще строят АЕЦ и то на крайбрежието на черно море ,,да не ме разберете грешно аз говоря за тяхното черноморско крайбрежие,, ае ся кажете ми да ви видя логиката как работи простаци дето знаете само палци на долу да давате мръсни гербери и ако ми казвате че съм комунистическо лайно лъжете се не съм нито от герб нито от бсп не сум от никой аз съм либерал
истината

2015.05.27 | 09:52

6
слагайте ми минуси колкото искате , но знайте че за работи компютъра ви трябва електроенергия , ще видим след 10 години като спрат и последния реактор на "Козлодуй" какви ще станат цените...

2012.04.10 | 09:08

5
В този сайт има само някакви превъзбудени заблудени идиотчета ;-)
nqmam kirilica

2012.04.10 | 09:07

2
eeee....to nali na6ata AEC 6te e opasna ,sled vreme ako stane avariq ne dai Boje nali znaete kakvo 6te ni se slu4i na nas Bulgarite 4e dori i na susedni durjavi,no uvi tezi v turciq i rumaniq nqma da sa opasni " a puk sme i na stotici hilqdi kilometri raztoqnie ot tqh"i li4no az mnogo se uspokoih ve4e

Добави коментар

Водещи новини