Наемателите с право да увеличат търговските площи на плажовете през това лято

  • 14 май 2020 14:47

  • 1648
  • 8
Наемателите с право да увеличат търговските площи на плажовете през това лято
© Pixabay

През това лято наемателите и концесионерите на плажове ще могат да увеличат търговските площи с до 4 процента, за да има достатъчно отстояние между масите, каза днес във Варна министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, която се срещна с представители на бранша от крайморския град и Добрич.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Освен това размерът на концесионните такси и наемите ще бъде обвързан с цените, на които се предлагат чадърите и шезлонгите по пясъчната ивица. Цените на тези услуги трябва да бъдат намалени поне с 50 на сто в сравнение с лято 2019.

Ангелкова допълни, че категоризацията на обектите за настаняване на гости и ресторантите, която е изтекла или изтича, ще бъде удължена до края на годината. Министърът припомни, че вече са факт указания за хотелиерите и местата за хранене как да работят в настоящата ситуация.

По думите й при промяна на епидемиологичната обстановка, ще бъдат коригирани и мерките за обектите.

Ангелкова ще се срещне с туристическия бранш от Южното Черноморие

Ангелкова допълни, че е изпратено запитване до ЕК как ще се процедира с туристите от държави извън ЕС, както и с назначаването на работници от такива страни. В момента близо 90 на сто от хотелите във Варна работят при спазване на всички санитарни изисквания, допълни картината Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Средната заетост обаче е максимум 25 на сто. По думите му проблем за собствениците е, че много от сградите нямат тераси, където да се сервира храна на гостите.

Обслужването по стаите също затруднява хотелиерите, тъй като са нужни много сервитьори, а не е икономически изгодно да бъдат назначавани повече хора, допълни Косев. Той каза още, че хотелите вече не предлагат оферти ол инклузив. Неговата позиция е, че дори този тип обслужване да се върне, няма да е във формата, който беше до сега. За комплексите около Варна Косев уточни, че хотелите все още не са отворили.

Според него през това лято всеки собственик сам ще реши кога и дали ще работи изобщо. Конкретно за бизнес- и конгресния туризъм във Варна позицията на Косев беше, че има надежда да бъдат достигнати до 80 на сто от нощувките, реализирани през миналата година.

Най-вероятно през тази година ще има специално обозначение за зоните с ниско разпространение на COVID-19 каквато е Варна в момента, допълни кметът Иван ПортнихИван ПортнихИван Николаев Портних e български политик от ПП ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на.

Той изрази специална благодарност към жителите на града, които са спазвали дисциплинирано изискванията и това е помогнало районът да остане с много малко установени случаи на заразени в сравнение с други области на страната. Портних призна, че заради кризата натискът върху бюджета на Варна е сериозен, но уточни, че общината продължава да се справя стабилно и да работи по различни проекти.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1648 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
баце

2020.05.14 | 18:57

8
Не ми дреме. Няма да ходя на бетономорието при мутрите. Ако щат и морето да им дадат да правят търговски обекти във водата.
Мери

2020.05.14 | 18:26

7
Само глупости за отклоняване на вниманието.
Magareto

2020.05.14 | 18:00

6
Daite Na Mutrite 1 Milon Ewro njama smisal Da Otwarjat

2020.05.14 | 17:51

5
Измекяри. Никакво черно море. Нито стотинка за тези наглеци. Ако не може да се ходи в Гърция заради карантината тази година ще е без море. Ще изчакам следващата, но на тези дори използван кондом няма да им дам
мхм

2020.05.14 | 17:46

4
какво значи това, че ще застроят още от дюните?

2020.05.14 | 17:45

3
То е ясно , че нашето черноморие е пълен батак. Ако няма как да се отиде в Гърция заради карантината просто няма са ходи на море тази година и ще чакаме следващата. Не заслужават пукната стотинка тези измекяри

2020.05.14 | 15:15

2
Ало,цензурата,на кое място по свобода на словото сме?!С ваша помощ,разбира се.Трийте,трийте,няма недоволни,няма проблем.Жалки сте!
Гого

2020.05.14 | 15:12

1
От цялата работа разбирам чеще бъдат изгърбени работниците а заплатата ще бъде по ниска с довода че няма туристи. Зада се обоснова за твърдението щеви кажа не камерерките по хотелите едвам смогват защото собствениците назначават по малко камерерките дане плащат заплати . А при новите условия на всеки час трябвало дасе минават дръжките със дезинфиктан знаете ли колко стаи има хотел мираж или другите големи хотели според Анелка излиза че камерерките трябва само дръжките да чистят защото докато свършат ще е минал час дане говори че акосе разнася храна по стаите така наречените сервитьрите ще станат разногледи а БКП идиотите ще пръснат едни мижави пари за дезинфектанти

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини