"Топлофикация Перник" преминава на извънреден режим

  • 07 май 2020 15:52

  • 800
  • 1
"Топлофикация Перник" преминава на извънреден режим
© Wikipedia

"Топлофикация Перник" ще премине на извънреден режим, за да не генерира отпадъци, съобщават от областната администрация.

Шламохранилище "Седми септември" на ТЕЦ "Република" в Перник, чиято дига се скъса тази сутрин, е с изчерпан обем.

Поправиха пробитата дига на шламохранилището в Перник 

Шламохранилището е изградено на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Последното комплексно разрешително за експлоатацията му е от 2016 г. "Топлофикация Перник" е продължила да депонира отпадъка си на сгуроотвала, съобщава БТА.

Според изпълнителния директор Любомир Спасов това се правело паралелно с механична рекултивация, за която "Топлофикация" имала разрешение. След това щяла да го засипе с пръст и да започне биологична рекултивация. Дружеството разполага с още едно депо - "Кудин дол", но и неговият обем е запълнен.

За периода 1972-2015 г. в двата сгуроотвала е обезвреден приблизително 26 млн.т сгуропепелен отпадък. Топлоснабдителното предприятие отделя сгурия, шлака и дънна пепел от котлите до 54 300 т годишно, пепел от изгаряне на въглища - до 489 000т/год. и до 57 000 т/год. гипс от работата на сероочистващата инсталация, по данни на РИОСВ.

Според министъра на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в, ако шламохранилище "Седми септември" продължи работа по този начин и има валежи, е възможно да се създаде нова опасност след няколко дни. Затова, по думите му единственото решение в момента е да се работи на газ и да не се вкарват повече отпадъци и вода.

Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и увери, че ще се предприемат действия към собствениците или лицата, които са отговаряли за състоянието на съоръжението. От 2006 г. алармирам за потенциалната опасност, заяви кметът на кв. "Калкас" Надка Павлова.

Кметът на Перник: Само блокове с роми са евакуирани. Затворен е пътят София-Кюстендил

ДВЕ НЕРЕАЛИЗИРАНИ ИНВЕСТИЦИОННИ НАМЕРЕНИЯ

Заради изчерпване на обема на съществуващите депа преди шест години "Топлофикация" обяви инвестиционно намерение за обособяване на нов сгуроотвал в местността "Чокладиновец" край село Люлин. Предвиждаше се бъдещото шламохранилище да приема до 1560 т/денонощие.

Отпадъкът трябваше да се транспортира до площадката за предварително третиране с хидротранспорт, което не предполага неорганизирани емисии на прах в атмосферния въздух. По време на експлоатацията се предвиждаше уплътняване на депонирания отпадък и изграждане на стационарна оросителна система,ограничаваща неорганизираните прахови емисии. Трябваше да бъде изграден и магистрален тръбопровод с дължина 4 500 м, който да бъде положен в стоманобетонови корита с цел недопускане на замърсяване.

Инвестиционното намерение обаче остана само на книга, въпреки положителното становище на РИОСВ и други отговорни институции. Последва следващо инвестиционно предложение за преустройство и разширение на съществуващото депо за сгуропепелна маса "Кудин дол". В него до края на 2014 г. са обезвреждани неопасни производствени отпадъци, образувани от експлоатация на горивната инсталация на ТЕЦ "Република".

Топлоснабдителното дружество е с намерение да експлоатира минимум 15 години бъдещото преустроено депо "Кудин дол". Планира се то да поеме 6 560 000 т сгуропепелна маса. Денонощният му капацитет ще бъде до 1 320 т, при условие на максимално натоварване на съоръженията в ТЕЦ "Република".

На практика се очаква депониране на около 820 т за денонощие, по данни на "Топлофикация". Сгуроотвал "Кудин дол"е разположен в Кудино дере. На депото са изградени основна преградна дига и 4 надграждания. Запълването на обема, осигурен от последната дига, е завършено през 2014 г.

Основна причина за голямото количество отпадъци е високото пепелно съдържание на използваните в ТЕЦ "Република" местни кафяви въглища.За последните години съдържанието на пепел в работната маса е в интервала 58-62 процента. Най-доброто местоположение за ново депо на топлоснабдителното предприятие е върху терен в радиус от 3 500 м от площадката на ТЕЦ "Република".

Оказва се обаче, че големи територии с подходящ релеф на желаното разстояние липсват. Близките терени са заети от жилищни квартали и преминаването на промишлена инфраструктура през тях е нецелесъобразно. Планира се към съществуващия върху 280 дка сгуроотвал "Кудин дол" поетапно да се присъединят части от съседните на депото площи - общинска собственост, основно от север и изток.

"Все още не сме получили становище от Министерството на земеделието за преотреждане на терените, казва Спасов. Отпадният продукт /шлам/ е изключително инертен, той не е опасен, не е активен", уверява Спасов.

По думите му шламът съдържа безопасните силициев двуокис и двуалуминиев триокис. Засега обаче материалът се ползва единствено в малки количества от циментовите заводи и за смеси. Запълвани са частично и празни участъци в котловани на мините. Има идея и за уплътняване със сгуропепелна маса на многобройните галерии от преустановения подземен въгледобив. По данни на дружеството са правени няколко теста съвместно с общинската администрация в района на пернишкия квартал "Караманица". Налице е потенциал процесите на слягане да се ограничават.

В Перник се обсъжда изпълнението на подобен проект, но е предвидено използването на отпадък от ТЕЦ "Бобов дол". Преди години притеснение от разширяването на депо "Кудин дол" изразиха жители на квартал "Църква". Тогава от кметството заявиха, че населението в квартала не би приело разширение на шламохранилището на изток, защото и без друго страда от близостта със "Стомана Индъстри".

По предварителни данни уголемяването на сгуроотвала достига оградата на металургичното предприятие. Живущите в района се опасяват, че е възможно преустройството на шламохранилището да повлияе върху чистотата и на двата най-големи пернишки квартала "Изток" и "Мошино". Ако проблемът със сгуроотвала не бъде решен, е налице реален риск за прекратяване на дейността на дружеството, смятат от "Топлофикация".

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
800 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БГ

2020.05.07 | 18:55

1
"Топлофикация Перник" ще премине на извънреден режим, Според министъра на икономиката Емил Караниколов, ако шламохранилище "Седми септември" продължи работа по този начин и има валежи, е възможно да се създаде нова опасност след няколко дни. Затова, по думите му единственото решение В МОМЕНТА Е ДА СЕ РАБОТИ НА ГАЗ. ЗАЩО САМО В ИЗВЪНРЕДЕН РЕЖИМ !! ??

Добави коментар

Водещи новини