Трафикът на хора съществува*

  • 01 май 2020 10:02

  • 698
  • 2
Трафикът на хора съществува*
© Pixabay

Започва ежегодната Национална кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, съобщават от Националната комисия за борба с трафика на хора.

Кампанията се провежда под надслов "Трафикът на хора съществува" и цели да повиши осведомеността и чувствителността на обществото и рисковите групи по отношение на механизмите за въвличане в престъплението, както и да насочи вниманието към конкретни признаци за идентифициране на жертви на трафик с цел трудова експлоатация.

Вследствие на пандемията от COVID-19 нарастващата безработица създава предпоставки за приемане на съмнителни предложения за работа, което реално увеличава риска от въвличане в трафик с цел трудова експлоатация, посочват от институцията.

(Национална комисия за борба с трафика на хора)

От Националната комисия за борба с трафика на хора призовават гражданите да бъдат изключително внимателни, когато заминават да работят извън България, да се информират обстойно за всяка една стъпка преди да вземат окончателно решение за отпътуване в чужбина.

Често фирми или конкретни лица, особено в по-малките населени места, търсят работници и им обещават невероятни условия за сезонна или временна работа. Често успяват да ги убедят, че няма никакви рискове и всичко е "уредено", предупреждават от институцията.

При трафика на хора предварителните договорени обещания на работодателите се разминават драстично с реалните условия на живот и труд. Налага се хората да работят за минимално възнаграждение, дори понякога без такова, документите им за самоличност биват отнети от работодател или трето лице, принуждават ги да плащат нерегламентирани суми за това, че им осигуряват заетост. Случва се и да се налага да чакат, защото не им дават да започнат работа веднага. И така, докато не изхарчат всичките си лични средства и задлъжнеят, посочат от Комисията.

Десетки жертви на трафик на хора са били спасени при операция на Интерпол на Балканите

"Ако си в чужбина и си в беда, незабавно се свържи с българското представителство, посолство в страната, в която се намираш. Потърси помощ от полицията - дори да нямаш документи. Ти вероятно си жертва на сериозно престъпление и ще ти окажат помощ", съветват от Националната комисия за борба с трафика на хора.

Кампанията се реализира в партньорство с десетте местни комисии за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта, Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда", МВнР и др.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
698 2

Коментари 2

Добави коментар
112

2020.05.02 | 20:56

2
В БГ е по зле живота от Европейските държави. То старата приживе казваше, като не могат българите да се разберат, ще ни дадат на друга държава, визираше Турция...
Гражданин

2020.05.02 | 20:52

1
Преди години беше и в България същото, ес нима не бе и затова се усетиха англичаните и се отказаха от разни бизнесмени, от сърбия и къде ли не. На ръка им даваха. Някой път 0,имало е 7 дни гладни, но кой му е за пуждото. Дпс 30 години управлява и назааваше

Добави коментар

Водещи новини