Най-обичам да говоря за „смелост“, когато от мен нищо не зависи

29 април 2020 17:38

Най-обичам да говоря за „смелост“, когато от мен нищо не зависи
© Булфото(архив)/ Колаж: Novini.bg
10559 0

Световният опит доказа, че т.нар. стаден имунитет в случая с COVID-19 не върши работа, защото създаването му отнема толкова време, че умрелите ще са милиони, преди да го добием.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22681

Световните здравни експерти се обединиха около тезата, че наистина той (стадният имунитет) е най-доброто средство, НО трябва да бъде изкуствено, а не естествено създаден. Тоест: с ваксина, а не с „омешване“ на болни и здрави и чакане естественият подбор да си свърши работата. Това не ви е детски рожден ден с болно от шарка, което да предаде на вашето дете, че да не го мислите, като порасне. 

Най-добрият пример в света се оказа Нова Зеландия. Там бяха въведени строги мерки, при това светкавично. В Нова Зеландия вече няма болни. В Британия Борис Джонсън се заигра с идеята да създава „стаден имунитет“ и резултатът е хиляди болни (сред които и самият той) и жертви. И, разбира се, курсът веднага беше сменен, но COVID-19 така работи, че дни и часове са от значение. Закъсняха. 

България, от друга страна, пое правилен курс и може да се каже, че болните и жертвите са много малко. Това, което (а аз не съм оптимист, по принцип, но…) дори аз не можах да предвидя, беше, че малкото жертви ще се окажат повод за търсачите на слава да почнат да философстват по темата, за да чоплят в раната на българина. Българите са изнервени, изплашени и, както всички хора по света, искат това да свърши по-скоро. Както всички, така и ние сме склонни да се „хващаме“ на лъжи, особено, когато са такива, че много, ама много ни се иска да им вярваме. И се появяват търсачите на слава и започват да захранват публичното пространство с приказки, че ни лъжат, че ни отнемат свободата, че (и това е най-хитрият номер!) има ДРУГ начин. И ние вярваме и почваме за революции да мечтаем. 

Повярвайте ми, сега е първият и ЕДИНСТВЕН момент, в който се радвам, че българинът е естествено ленив, апатичен и неспособен на крайни действия и протести. Във Фейсбук чета как орди се готвят на бунтове, викат Слави Трифонов за водач – да ги изведе на площада, да изметат „тия“ и „ония“. Радвам се, за пръв път, откакто се помня, че революциите ни са все кръчмарски и пред телевизора (компютъра). 

Трифонов пък разказва на масите, че ги лъжат и трябва да си търсят правата. Разбира се, няма нищо, ама НИЩО общо с факта, че се гласи да влиза в политиката и въобще не е опит да си прави реклама. Не. Просто, като всеки човеколюбив патриот, иска да изкара масите навън, да се съберат. Насред вируса. Какво по-разумно от това? 

Трифонов с нов поразяващ пост: Премиерът ни води към разруха, щабът е безсмислен

 

Реално, хора като него и Мангъров, няма от какво да се притесняват и нищо не губят. Те са на принципа: „какво пък, длъжен съм да пробвам“. Ако хората ги послушат и излязат, и се разболеят, и започнат да мрат, кой и как ще им потърси сметка? На базата на какво? Че са подстрекавали да се нарушава разпоредбата… дрън-дрън. Видяхте Сидеров, дори паричната гаранция му отмениха.

Това създаде прекрасен прецедент и даде смелост на всеки, който си няма работа, да започне да „призовава“ народа срещу мерките и щаба. 

Съдът отмени гаранцията от 50 000 лева на Волен Сидеров

 

Мислите, че, ако се разболеете и умрете, ще им тежите на съвестта? Не ме разбирайте погрешно, но Стивън Сегал ще спечели Оскар преди това, Лили Иванова ще се пенсионира, а папата ще стане мюсюлманин. 

Безнаказаността е страшна болест в България. Но да не навлизаме сега и в тази тема, в която се крият много отговори и за смъртта на Милен Цветков, и безобразията на политическия елит, и за борбата с мутрите, която 30 години губим и т.н.

Те няма какво да губят, дори опасните им идеи да се провалят с гръм и трясък и да измре половин България. Те ще вдигнат рамене и ще кажат: „Е, нема такава държава! Да не могат управляващите да си запазят населението!“ И, както се досещате, пак няма да са те виновни. 

Не случайно сложих Слави и Волен един до друг в по-горния пример, защото ако не виждате, нещата си вървят натам: Слави да е новият Волен. Всички си мислеха, че ще е варненският националист Костадин Костадинов, но той не издържа и „сценаристите“ извадиха друг. 

Сидеров освободи една ниша, която се оказа много печеливша, но той пресоли манджата и изпусна нещата от контрол, съответно изтърва нишата. Трифонов не се забави да я заеме. Заговори патриотарски, против бежанците, за някакви конспирации на властта да ви държи под ключ заради коронавируса, все в познатия тон. Със Сидеров пеят една и съща песен. Ако това беше филм, щяхме да кажем, че сценаристите просто са мързеливи и експлоатират клишета. Но в истинския живот клишетата работят. Колкото Сидеров ви „помогна“ и ви „оправи“, толкова и Новия Сидеров ще ви „помогне“ и ще ви „оправи“. Тая патриотарска роля в политиката се заема от различни актьори, но който и да я играе, си е една и съща. И ползите са за актьора; за публиката, освен сеир, друго няма. Както искате, но мислете, като гласувате. 

В същото време друг жаден на слава „играч“ - доц. д-р Атанас Мангъров, също не спира да използва ситуацията за самореклама. Признайте си, че преди COVID-19 истерията не бяхте и чували за това лице. А той е лекар… има практика… пациенти… платени… Рекламата, която си прави сега, не може да я купи с пари. Едни му се смеят, но други му се връзват, а посещенията са платени. Все му е тая, че му се смеете, след като ще си увеличи пациентите/клиентите. 

Доц. Атанас Мангъров: COVID-19 трябва да се посрещне от най-младата и здрава част от населението

 

След като има хора, които са решили да си правят реклама по този начин, трябва да приемем, че ще има такива, които ще им се вържат. Виждаме, че има. Не можем да махнем с ръка и да си кажем: „Да си трошат главата, като искат, естественият подбор ще си свърши работата“. Първо: така не се прави в едно общество. Трябва да си помагаме и да подаваме ръка ДОРИ на онези, които се опитват да я хапят; и второ: ние сме вързани на една верига. Ако си кажем: „Нека скачат в пропастта“ и ги оставим, и те скочат, ще ни повлекат с тях. Те се разболяват, не спазват никаква дисциплина, разболяват ни и нас. Най-малкото: ще се влачим в извънредно положение още кой знае колко време, заради тях. Затова от нас зависи да убеждаваме колкото се може повече наши близки, приятели, хора, които са заблудени, да говорим с тях и да им обясняваме НАИСТИНА как стоят нещата и да използваме нормални доводи, да не ги обиждаме и наричаме „тъпи“, защото ще ги настроим срещу нас и ще започнат да ни правят напук. Ефектът ще е негативен. 

Не се обръщам към „онези“ „проповедници“ и ловци на слава, защото няма смисъл, те ще си правят, каквото са си решили. Все едно да питам вируса не го ли е срам, че разболява хората и да се надявам „да размисли“…

Но към хората, които могат и искат да мислят: да не прецакваме нещата сега, не сме на финала, има още път да извървим...

... не сме в отпуск, още сме в извънредно положение и слънцето навън не значи, че с лошото време си е отишло „лошото“. Още е тук. 

И нека не си даваме „за примери“ разни места, в които мъртвите не смогват да ги извозват с хладилни камиони, като някои щати в САЩ например, където феновете на Тръмп излизат по улиците, за да протестират срещу карантината с оръжие в ръка. Те нарушават правилата, водени от пропагандата на един човек, който ги накара да пият дезинфектанти и белина, а пандемията я използва за предизборна кампания. Те изглеждат като антиреклама на образователната система и реклама на компаниите за кондоми. 

Нека не бъдем като тях. 
 

О, Боже! Те се размножават

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22681

Повече за Коронавирус

corona
Александър Томов
10559 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини