За вируса "топлофикация" кога ще има карантина?

  • 28 април 2020 16:32

  • 2749
  • 0
За вируса "топлофикация" кога ще има карантина?
© булфото архив

Няма карантина за безмилостния монопол на топлофикациите в страната, за техния токсичен от алчност вирус, лек не се намира вече има-няма над три десетилетия. Ето, за пореден път сурвакаха горките потребители с тлъсти сметки за месец март и нагло се оправдават, че месецът бил студен, а хората си стояли вкъщи. Монополистите безсрамно забравят, че през същият този месец имаше и дни с летни температури като например 17 март, неделя, когато живакът се покачи до 27 градуса по Целзий в градове като Пловдив, Видин и др..Обаче и там фишовете са оскъпени. Предстои и ново "сурвакане" на потребителите през юни за тока...

По логиката на дружествата, продаващи топлина излиза, че и при 30 градуса, те ще си намерят основания да дерат кожи от потребителите. Съвсем справедливо е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да започне разследвания по места, заради десетките жалби за много раздути сметки за март. И не само в София. Защото е публична тайна, че за парното на софиянци и на жителите на още няколко от големите градове, на практика плащат всички българи. И в това, разбира се, няма никаква справедливост.

10 000 жалби от потребители за завишени сметки за парно в София

Припомняме, че цената на природния газ за България падна с 40 на сто!  Новата цена влиза в сила със задна дата. Като от „Бургаргаз” обявиха, че ще върнат 150 млн. лв. на клиентите си."Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г.”, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай ПавловНиколай Павлов Николай Павлов е служебен министър на енергетиката в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е още в началото на март.
"Всякакви искания за предстоящо увеличение на цените на топлинната енергия са изцяло неоснователни", категоричен бе и председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. Какво да си мислят хората, като такива отговорни фактори им обещават по-ниски сметки за месеца с променливи температури от минус 20 гадуса до плюс 27 градуса и получават раздути фишове за по 300-400 лева за апартаментите си!

ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток със 70 на сто

Решението на проблемите, които създават старите, тромави, нереформирани и неефективни структири на тези дружества по места, е политическо. Само че политиците, които българите сами избират и пращат във властта да ги представляват, не желаят повече от 30 години да решат тези проблеми на гражданите. От кумова срама заведохаедно дело срещу един от бившите директори на фирмата в столицата Валентин Димитров - Вальо Топлото, осъдиха го, нотова кой от проблемите на гражданите реши и как?!
Уверявам ви, че тези потребителски теми - за парно, ток, вода, цени на стоки и услуги, за всеки български гражданин са най-важни. Жалко е, че политици, медии, депутати, магистрати- въобще представителите на четирите власти в държавата ги подценяват, но пък българите и затова  основателно загубиха доверие в тяхната представителност.

КЕВР започва извънредна проверка в "Топлофикация-София" след сигнали за завишени сметки

В заключение, не е достатъчно от КЕВР само да обещават, че щели били да огласяват резултатите от проверките. Трябват наказания за произволните дотук действия на монополните дружества. Но по-напред - крайно време е да се направят коренни промени в собствеността на тези фирми и организацията на тяхната работа. Досега държавата и общините си прехвърляха като горещ картоф правата за стопанисването на въпросните скандални фирми. Примерно в София сега дружеството е под егидата на общината, преди това по-голям процент държеше държавата и т.н..В управлението на всяко от тези дружества на квотен принцип участват представители от всяка една партия, която избирателите са пратили във властта. Отговорност за състоянието им носи всеки един от тези политически представители. И вместо само да лапат от хранилката, която ние им осигуряваме, могат и трябва да променят порочното досегашно статукво. Защото един ден на много търпеливите българи със сигурност ще им писне от колективната безотговорност - най-опасният вирус, скапващ обществото ни.

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2749 0

Водещи новини