Синдикати: Очакваме сделката за Горубсо - Мадан да се финализира днес

  • 06 април 2012 16:12

  • 1312
  • 0
Синдикати: Очакваме сделката за Горубсо - Мадан да се финализира днес
©

Сделката за „Горубсо-Мадан” ще се финализира днес. Това съобщи за Радио „Фокус”-Смолян председателят на КНСБ Смолян Румяна Михайлова. Лидерът на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Пенчо Токмакчиев й е съобщил, че е провел разговор с новия концесионер Николай Вълканов и е станало ясно, че юридическите формалности по сделката са изпълнени и в момента причината за забавянето вече е в Австрийската банка, където са авоарите на Валентин Захариев.

Банката трябва да прехвърли собствеността на „Горубсо-Мадан” на Николай Вълканов. Католиците празнуват Великден и цялата седмица там не работят. Други спънки засега няма и до средата на другата седмица се очаква да се джиросат акциите като държавата става собственик на 20%, а 80% са за „Върба – Батанци”, фирмата на Вълканов.

Причината за забавянето на сделката за „Горубсо-Мадан” е, че Валентин Захариев иска да прехвърли и дълговете си на новия собственик, каза още Румяна Михайлова. Тя вчера е получила писмо от пресцентъра на КНСБ, в което пише, че Валентин Захариев рекетира новите собственици и иска да ги принуди да му поемат дълговете. Пламен Димитров е алармирал, че Валентин Захариев прилага форми на рекет спрямо новите собственици на „Горубсо-Мадан”. В момента Захариев иска към тях да прехвърли своите кредити към банките, които да бъдат погасени от новите собственици и това е причината да се бави финализирането на сделката за мините. Михайлова уточни, че след проведен разговор с министъра на финансите по този въпрос нещата отиват към финализиране. Очаква се до края на другата седмица да се изпълнят предписанията, издадени от инспекцията по труда и да се отворят рудниците. Михайлова каза още, че престоят на работниците в „Горубсо-Мадан” трябва да се заплати, тъй като миньорите не работят по независещи от тях причини. Юристите от КНСБ са обяснили как трябва да се оформи престоят. По думите й този престой на миньорите трябва да се плати от собственика. След като новите собственици обаче не са влезли още във владение, не са джиросани акциите, би трябвало Захариев да го поеме, тъй като той още не е прехвърлил акциите.

Последвайте канала на

1312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини