Огнян Минчев: Всеки истински вярващ знае, че най-важният атрибут на вярата му е да носи Христос в сърцето си

  • 09 април 2020 16:29

  • 1931
  • 0
Огнян Минчев: Всеки истински вярващ знае, че най-важният атрибут на вярата му е да носи Христос в сърцето си
© бнт

"Бих искал да помоля всички хора, които считат себе си за вярващи православни християни - нека инициираме обръщение към всички наши съграждани да се въздържат от посещение на църквите през предстоящите Великденски празници". Това коментира политологът Огнян Минчев след срещата на премиера с представителите на Светия синод по повод по повод предстоящите големи християнски празници Цветница и Великден и отказа на църковната власт у нас да затвори храмовете за служба по време на пандемия. 

"Аз ще предложа вариант на обръщение в следващите 24 часа, но моля всеки, който има вяра, богословска компетентност и гражданска отговорност да се присъедини, за да може да подготвим един кратък текст - апел, който да стигне до максимален брой хора. Очевидно е, че българската държава в лицето на премиера зае компромисна позиция. Тя може да се окаже частично успешна, но носи и прекалено голям риск от стимулиране на заразата в българското общество. Да не забравяме, че във Франция и Южна Корея началото на масовата епидемия бе поставено от събиране на религиозни общности - една в Корея и една във Франция. У нас става дума не за събиране на една общност, а за събиране на стотици - хиляди общности пред и в църквите по места. Всеки истински вярващ знае, че най-важният атрибут на вярата му е да носи Христос в сърцето си. 

Затова не е необходимо да напускаш дома си, семейството си, уединението си. Напротив, уединението помага. Затварянето на религиозните храмове в целия свят е свидетелство не за това, че духовните лидери по света са по-компромисни Богоносци от българския Синод. Напротив - затварянето на храмовете е свидетелство за обич към ближния, грижа за това всеки човек да бъде защитен, да получи своя добър шанс за оцеляване. Ние - вярващите, ще трябва да свършим това, което няма да бъде извършено от БПЦ, няма да бъде гарантирано от държавата - да убедим съгражданите си да останат по домовете си, за да дадат шанс на близките си и на всички хора да се спасят от зараза. Без да правят компромис с вярата си - защото всеки от нас е длъжен да посрещне Възкресение Христово в сърцето и душата си."
 

Последвайте канала на

1931 0

Водещи новини