Църквата ще направи компромиси заради коронавируса, но няма да затвори храмовете

  • 09 април 2020 13:35

  • 5432
  • 17
Църквата ще направи компромиси заради коронавируса, но няма да затвори храмовете
© Novini.bg

Службата за Цветница и Великден ще бъде изнесена извън храмовете. Това се разбраха премиерът Бойко Борисов и Светият синод, предаде репортер на Novini.bg. Няма да се изпрати и правителственият самолет за взимане на благодатния огън от Йеросалим.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Пред медиите в Министерския съвет говори Ловчанският митрополит дядо Гавриил, който бе излъчен от синода като говорител.

"Полетът до Тел Авив и обратно за Благодатния огън няма да се осъществи, а предвидените за него средства ще бъдат пренасочени за борба с COVID-19", каза владиката, подчертавайки, че това е сериозен компромис, но се надява догодина Благодатният огън отново да пристигне на българска земя.

Има запазен огън от миналата година, с който ще бъде посрещнат Великден.

А на Цветница няма да се раздава върба и цветя, дори и отвън, разбрали са се още премиерът и владиците. Дядо Гавриил на няколко пъти подчерта, че благодари на Борисов, а Светият синод ясно осъзнава сериозността на ситуацията покрай коронавируса.

"В трудни моменти човек показва какво има наистина вътре в него. Благодарни сме на г-н премиера за това, че се старае всячески да се бори с тази пандемия и, че се старае да спазва и традициите на християнска православна България, защото самият той има в себе си вяра в Бога. Ние сме една от държавите с най-малко заболели по света, услугата е на тези, които ръководят България и тяхната вяра в Бога“, каза Ловчанският митрополит.

Приключи срещата на Борисов с патриарх Неофит

В същото време дядо Гавриил подчерта, че по всички храмове у нас се спазват сериозни хигиенни условия. Вътре се дезинфекция постоянно, а отвън има поставени изтривалки със специален премарат за дезинфекция. От църковното настоятелство са оборудвани и с маски.

"Догодина вече ще можем пак да отидем със самолет за благодатния огън. На всички пожелавам възкръстнатият Господ да ни избави, да ни даде сили и да ни даде поколение, защото на нас ни липсва солта много пъти, да видим своите грешки, да се постараем да ги преодолеем", каза още дядо Гавриил.

А на Разпети петък ще бъде разпъната плащеницата, през която да минават хората и ще получат благословение. Миряните ще бъдат приканвани да не минават под масата, отново като превенция от струпване на хора.

"Великден за нас това е най-великият празник. Апостола на свободата на един Великден е решил, че за България трябва да работи, защото това също ще бъде един втори Великден", отговори дядо Гавриил по повод коментара на началника на Националния щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, че тази година Великден няма да е празник.

Митрополит Гавриил отговори и на въпрос за лъжичката за причастието. "Няма случай на предаване на зараза при светото причастие", каза той.

"Никого не караме на сила да идва. Тези, които идват, са с вяра и желание. 40 години съм в служба, нямам случай някой да се зарази при взимане на причастие. Това не е обикновена чаша", категоричен бе той.

Гавриил не скри раздразнението си от въпросите защо не се затворят изцяло храмовете.

„Ако бяхте църковен човек, нямаше да го искате. Църковен човек така нямаше да разсъждава. Отговорността, че Господ ще ни помогне, колко случаи има, че с Божия помощ се прекратяват епидемии. Не мислете, че го правим, щот сме безотговорни!“, реагира дядо владиката.

Той каза, че в другите държави вярващите страдат, като дори в Гърция завиждали на България заради Борисов.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5432 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Правопис

2020.04.09 | 14:06

2
Пише се Йерусалим с „У” !
ДО ФФ

2020.04.09 | 20:20

17
Правилно е ЙЕРУСАЛИМ!
фф

2020.04.09 | 14:57

3
Правилно е Ерусалим
поп Кръстьо

2020.04.09 | 17:50

12
Ама как с правителствен самолет? Този брадат черноризец ще блатодари на ББ за какво? Ами тези пари за разходи от къде? От данъкоплатците. Какво ще кажат българите католици, мюсюлмани, будисти, ези попове да не са от бистрешките тигри. Каква е тази Църква която я има благодарение на държавата. Тези брадатковци взимат заплати от държавата плюс дотации плюс пари от кръщенета , свадби и др. Ами аз съм БЪЛГАРИН но не християнин в този вид. Щом и Левски се е отказал от тях... Религия която е наложена с меча не може да е правилна. Имало ли е попове в държавна сигурност. И слепия прогледнал

2020.04.09 | 20:17

16
Мръсен ТРОЛ,заври се в земята!
mr z

2020.04.09 | 18:00

15
4akaite te da vidim prezidenta trqbva da govor ...i sled 1 min po4va
mr z

2020.04.09 | 17:59

14
isvenete moje li da zapazite tishina
mr z

2020.04.09 | 17:58

13
ako obi4ate zapazete tishina
Stamatis

2020.04.09 | 15:08

5
С това "ако бяхте вярващи и въцърковлени" им е отговорил точно. Който не иска не отива, седи си вкъщи и това е! Тези, които искат, моля само да не бъдат спирани или обиждани! Журналистите и някои навиячи и изтривалки прекалиха с тъпите въпроси и хулите по вярващите!Замълчете!
Вярваща

2020.04.09 | 17:47

11
Аз съм вярваща, но твърдо подкрепям затварянето на църкви и манастири!!! Не може хиляда човека да облизват една лъжица, а свещенниците да казват, че в църквата не може никой да се зарази! В нашите църкви единственото важно е печалбарството, а не здравето на хората...., представете си какви загуби ще понесат и за това не искат да се затворят църквите. Това не са Божии служители, а едни меркантилни и възползващи се от вярата на хората "човеци"!
Tito

2020.04.09 | 16:09

6
ami stoinsi i ti vvka6ti kato ne iska6... no se zatvorixa magazini. zavedenia. celia malak biznes otide. stotici xiliadi mizerstvat. nedei barkai viarva6tite s maloumnite kato teb. v ciala evropa liturgiite 6te sa online. no iavno prekaleno prost da znae6 i kakvo e tova
Венци

2020.04.09 | 17:36

10
Браво на нашите Архиерей,Бог да пази България!!!!!!!

2020.04.09 | 16:15

7
Ходенето на Църква не е задължително. Едва ли ще има масово ходене като друг път. Както магазините и аптеките работят,за да задоволяват тялото на човека,има хора и с духовни нужди. От коя медия е тази квичаща тъпа мисирка с неприятния глас,която се заяде с ББ и митрополита , от кое сороско НПО лапа тази мисирка?

2020.04.09 | 17:31

9
някаква от БНР, не й запомних името, нито я показаха в лице да й видим резила
боби

2020.04.09 | 16:47

8
Как ръси блудното слово, фарисея!!Какъв Господ е излекувал разните епидемии по света??

2020.04.09 | 15:04

4
БПЦ е реликва от 1900 г. насам. Брадатите старчета се правят на вълшебници и се мислят за много важни. Иде им краят с напредването на науката.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини