Наказанието за глупостта

  • 08 април 2020 17:07

  • 3877
  • 0
Наказанието за глупостта
© Колаж: Novini.bg

Ако глупостта беше медицинско състояние, много хора щяха да живеят в неописуема болка, а мнозина щяха да са в кома.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

***

А сега – други, напълно, абсолютно НЕсвързани с темата новини:

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който от 3 години ти е президент, неуморно налива вода в някаква мелница, но още не е ясно каква и чия е тя. Отново се обяви срещу мерките на правителството, но това е „новина“, колкото, че слънцето изгрява сутрин. Човек би казал, че е в перманентно лошо настроение и всичко го дразни, но това съвсем не е така. Изглежда няма, не е имал, няма и да има никакъв проблем с БСП и г-жа Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за

Румен Радев: И след 13 май ще има вирус. Няма нищо по-страшно от активната глупост

Радев, който на 3 март с поведението си демонстрираше, че социалната дистанция в условията на пандемия не са за „смели мъже“, като него, и отиде на връх Шипка, защото пандемията си е пандемия, но пиарът си е пиар. И там и тогава речта му направи странен политически завой към настоящето. Имам един приятел, който – за каквото и да става дума, където и да се намираме, винаги го избива на политика. Да пием кафе – политика, служебно пари – политика, детски рожден ден – политика… Много е досаден, искам да кажа. 

Радев (който на 3 март пренебрегваше мерките) каза вчера, че мерките не трябва да се пренебрегват. Браво! Аз виждам у  него пример за това как човек може да се учи. 

След това каза: „Гладът скоро ще надвие страха. Сити хора вземат решенията, а много българи гладуват“. 

… задраскай това: „как човек може да се учи“… избързал съм. 

Ако вземеш една група хора, които са затворени заедно по някаква причина – да кажем 5 човека – и видиш, че те са спокойни, говорят помежду си, смеят се, чакат да мине времето, което им е отредено да прекарат заедно затворени, и започнеш на всеки две минути с треперещ глас да им казваш: „Не се плашете! Няма повод за тревога!“, то след около час всички ще са изнервени, а след два – поне двама—паникьосани. 

Искам да каже, че начини да всееш паника и да създадеш проблеми има много, макар че можеш да го направиш звучейки уж загрижен и помагащ. 

„Гладът скоро ще надвие страха“ е прекалено поетичен начин да надъхаш тълпата, плашейки я, че я чака глад и страх. 

Докато „Сити хора вземат решенията, а много българи гладуват“ е учебникарски пример по популизъм. Първо: какво означава това?—че искаме гладни хора да вземат решенията ли? Второ: много българи гладуват от десетилетия. Поколения наред. Много българи ще продължават да гладуват, докато политическият ни елит е с интелект на хокейна шайба. Пробутваме някакви стари, стари истини, маскирани като „новина“ ли? Слънцето изгрява сутрин, водата е мокра, друго? 

Наистина ли моментът е подходящ за упражнения по реторика. Седим на бурето с барут и си играем с кибрита, а?

Доклад на „Джеймстаун”: Радев се представяше за човек на НАТО, но се оказа твърд последовател на Русия

Докато сме на темата: припомням, че през лятото излезе доклад на американска фондация „Джеймстаун“. В него е отделен специален пасаж на българския президент Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и е описан като твърд привърженик на путинова Русия. Цитат: 

„Руските корени проникват все по-дълбоко в постсъветския свят, отколкото Западът осъзнава. Настоящият български президент е очевидно потвърждение за това. Доскоро той беше открит привърженик на НАТО като началник на ВВС; но след избирането му за президент стана ясно, че той винаги е бил твърд привърженик на Русия. Никой, дори в собствената му държава, не знаеше и не подозираше, че ще се изметне“. 

Междувременно Китай и Русия продължават да използват глобалната криза с коронавируса, за да разпространяват фалшиви съобщения и друга онлайн дезинформация. Това е становището на Европейската служба за външно действие, публикувано в доклад. 

„Екипът "Ийст Стратком", чиято дейност включва развенчаване на фалшиви новини, произлизащи от Русия, посочва, че има над 150 случая на прокремълска дезинформация, свързана с глобалната здравна криза от края на януари. Сред тях са твърдения, че ЕС е на ръба на колапс заради непохватна реакция на правителствата на COVID-19[…]В социалните медии подобна реторика често се популяризира от руски медии като РТ и Спутник и се подчертава как Кремъл е бил по-добре подготвен от западните си партньори и как някои правителства в ЕС са приветствали помощ, предоставена от Москва и Пекин.“ 

ЕС вини Китай и Русия в разпространение на дезинформация насред пандемията

Разбирам… не оправдавам, но разбирам!—поведението на Русия, на Китай. Добро или зло – това са техни геополитически интереси и те си се борят за тях. Разбирам и предателите, и агентите, които работят за тях. Имат интерес – дали е финансов, дали са други обещания – те си знаят, но имат интерес. 

Единственото нелепо и неразбираемо нещо в картинката е НАШЕТО поведение. Защото, докато те ИМАТ интерес и обяснение за поведението си, нашето търпение и апатия… е отвъд способността ми да проумея. Ние оставяме това да се случва. 

***

Продължаваме нататък:

В Британия продължават да ръкопляскат на медицинските служители заради борбата им с COVID-19. Междувременно премиерът Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е се оказа в болница заради COVID-19. 

Съвсем наскоро Джонсън се похвали, че е бил на посещение в болница и се ръкувал с всички, опитвайки се да внуши на хората, че няма от какво да се страхуват. 

(!!!)

Състоянието на Джонсън се влоши и се оказа в интензивното отделение. 

Членовете на партията му (Консервативната партия) и поддръжниците им разпространяват прочувствени коментари из социалните мрежи, в които благодарят на медицинския персонал в Британия за усилията. Бяха изловени от потребители, че съобщенията им са абсолютно еднакви, което означава, че някой им ги е раздал, те са ги копирали и разпространили, без много мисъл. Доста тъпо, ако питате мен, но и доста „показателно“. 

В момента сред доста британци се разпространява едно сравнение между мерките, наложени в Нова Зеландия – стриктни и строги, ограничили разпространението на болестта, с тези, наложени в Британия първоначално, когато се говореше за „стаден имунитет“ и се правеха експерименти с темата: „абе, не е толкова страшно“, малко преди да се окаже, че е толкова страшно. 

А сега, докато консерваторите в Англия ръкопляскат на медицинския персонал и се молят за премиера си, ето тук можете да видите ТОЧНИЯ МОМЕНТ, в който те (консерваторите) празнуват, че са спечелили с мнозинство в Парламента да НЕ БЪДЕ давано увеличение в парите за медиците на Острова. Чуйте ги как се радват: 

 

Това е точният момент през 2017 г., когато консерваторите се наложиха и спечелиха „битката“ да НЕ ДАВАТ пари на медицинските сестри и медицинския персонал. Днес ръкопляскат на медицинските сестри и им изпращат молитви. 

***

Тръмп, който беше предупреден за коронавируса още през януари и допреди по-малко от 40 дена го наричаше „измама“, обвини Световната здравна организация, че не се справя добре с пандемията и заплаши, че ще им отреже финансирането…

През 2014 г., когато в САЩ имаше 11 заразени и двама починали от Ебола, Тръмп написа: „Обама трябва да се извини на американците и да подаде оставка“. 

Днес в САЩ има 140 000 заразени и над 2400 починали от COVID-19. Тръмп се хвали на последователите си, че от началото на пандемията са му се вдигнали телевизионните рейтинги и последователите във Фейсбук. 

***

СЗО: Великден не е повод за вдигане на ограниченията

По повод мнението, ширещо се из разни религиозни формирования и намиращо силна подкрепа в България, че пандемията е нищо пред религиозните им доктрини и че Бог ги пази, дори когато те умишлено не се пазят:

Израелският министър на здравеопазването Яков Лицман наруши многократно разпоредбите на собственото си министерство (!!!) и участва в групови молитви. Лицман е известен с ултра-религиозните си убеждения. 

От медицинските среди многократно са поискали от премиера Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и да смени Лицман с някой по-професионално ориентиран лекар за шеф на здравеопазването в страната. 

В крайна сметка… Лицман е болен от коронавирус. 

***

И за финал: отново абсолютно съвсем НЕсвързана новина:

В битката за първо място на „Наградите Дарвин“ за 2019 г. е 65-годишният Роналд Сир от американския град Ван Бюрен, щата Мейн. „Наградите Дарвин“ са ежегоден конкурс за най-нелепа смърт, самопричинена от покойника. 

На Деня на Благодарността Роналд Сир отворил вратата на дома си в Мейн, където преди това инсталирал направи-си-сам капани, с които да „пази семейните ценности“, докато го няма в къщата. 

Идеята, според разследващите, разпитали близките, му дошла от детството, когато баща му извадил зъба му, като го вързал за вратата и я тръшнал. Така г-н Роналд Сир реши да имитира идеята, като върже дръжката на вратата за пушка. За която забравил. И се застрелял. 

За щастие, няма пострадали минувачи. 
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Александър Томов
3877 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини