Боил Банов с важна информация за всички артисти и дейци на културата

  • 06 април 2020 17:19

  • 546
  • 2
Боил Банов с важна информация за всички артисти и дейци на културата
© Булфото (архив)

Всички културни дейци, които са заети в рамката на държавна и общинска работа, могат да се чувстват спокойни за трудовите си възнаграждения. Те са гарантирани. Делегираният бюджет за театри, опери, сценични работници, за всички ще премине на директни заплащания от бюджета и заплатите им ще бъдат гарантирани в рамките на извънредното положение и след това. Това е много силен ход на държавата. Пак ще повторя, заплатите са подсигурени и няма да допуснем български творци да излизат в неплатен отпуск. В сряда ще внесем това предложение на Министерски съвет и съм сигурен, че всички колеги ще го подкрепят.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за. "С колегите на свободна практика, които се самоосигуряват, проблемът е сериозен. Те могат да се ползват от мярката за безлихвен кредит в размер на 1500 лева, който се изплаща за много навреме напред. Търсим и други решения на проблема. С колегите от ЕС ще проведем онлайн заседания и ще търсим общо решение. В Европа самоосигуряващите се артисти на свободна практика са доста повече отколкото у нас и там също имат големи проблеми. Надявам се да се облекчат скоро тези мерки и да тръгнем по нормалния път на живот. Ще отворим много нови програми и проекти с много средства. На мен всички такива артисти са ми много ценни и скъпи. Търсим всякакви решения, за да може да бъде захранен живят творец сега, а не след време. Това е най-жестокият удар, който е понасяла културата, но съм сигурен, че ще преживеем и коронавируса. Обаждат ми се много артисти и са притеснени. Всички знаем, че ще преборим тази пандемия и тя ще отмине, но въпросът е колко поражения ще нанесе и как да ги преодолеем възможно най-бързо", завърши министърът.

Боил Банов проведе втора конферентна среща с представители на културни организации извън държавния сектор

Последвайте канала на

Филип Епитропов
546 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Художник

2020.04.06 | 21:33

2
Артисти на заплата не създават изкуство.Те са изпълнители само или кописти,но не творци. Както винаги тези,които са истински свободни творци са изоставени от държавата.

2020.04.06 | 18:10

1
Този е още на свобода? Браво, браво... прекрасна държавичка си имаме.

Добави коментар

Водещи новини