Малки жестове, хранещи добротата

  • 06 април 2020 17:24

  • 1373
  • 0
Малки жестове, хранещи добротата
© фейсбук

В дни на криза и изолация като сегашната пандемия, най-ясно се очертават границите и разделителните линии между доброто и злото, вечният нерешен и продължаващ морално-етичен житейски спор.И докато депутатите с часове лицемерно се караха и спореха за размера на несъразмерно високите си заплати, спрямо стандартите на повечето работещи българи и пенсионери, други добри хора правеха мили и щедри дарителски жестове, за да умножават добротата. 

"Душите ни са богати. Случаите, в които малкото означава наистина много.
В знак на съпричастност, 80 годишната баба Надие от с. Печеница дари една пенсия.
Трогателен и стоплящ сърцата, малък жест с огромна стойност.
Пожелаваме и да бъде здрава, да запази своята вяра в доброто и да я предава на другите около нея!
Респект и благодарност!"

Това написаха от болницата в град Исперих, трогнати от добрината на възрастната жена, дарила оскъдната си пенсия на медиците, които в тези тежки дни на пандемия от коронавирус рискуват живота си заради всички нас.
По същото време други добри хора в София оставиха пакетиран хляб върху парапета на метростанцията в "Младост 1" за бедни и бездомни българи, които в дни на изолация не могат дори да просят.

Безброй са жестовете на доброта и съпричастност към по-бедните и несретни хора тези дни. Създадоха се граждански сдружения и платформи, които помагат със средства и оборудване на болниците, на училищата за виртуално обучение, на по-закъсалите общини и т.н.и т.н.
Досега в борбата със заразното зло у нас са дарени над 5 300 000 лева, според анализ на Българския дарителски форум. Сред проявилите щедрост граждани са също и много прокурори, следователи и съдебни служители, които вложиха над 300 000 лева за "героите в бяло" - лекари, медсестри, лаборанти, санитари и др.. Бизнес организации и фирми също даряват милиони левове за борбата със заразното зло. Сред най-щедрите е бизнесменът Кирил Домусчиев, който дари стотици хиляди левове на болници в страната, медикаменти и т.н. Земеделци от Пловдивско също помагат, с благородни каузи се включиха по места и партиите ГЕРБ и ДПС. Дали и колко ще е ефикасна битката с новия неизследван досега вирусен щам, ще видим тепърва.
Още преди близо 2 571 години Конфуций е казал, че „На злината се отвръща с правда, на добрината с добрина“. За нея трябва да се пише и говори повече, защото цялото ни общество е длъжник на добротата.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1373 0

Свързани новини

Водещи новини